sobota, 23 października 2010

Szarlotka z polewą migdałową


Najlepsza szarlotka na świecie. Nieskromnie powiem, że nie znam osoby, która by nie lubiła tego ciasta!!! Kwaśne jabłka, kruche ciasto i pyszna polewa miodowo - migdałowa. Połączenie doskonałe.
Musicie koniecznie spróbować i opowiedzieć mi jak Wam wyszła/

Składniki:
(na formę okrągłą - 24 cm)

Ciasto:
  • 250 gr masła
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 100 gr płatków migdałowych
Ponadto:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyzki cukru
  • sok z połowy cytryny


Przygotować ciasto kruche. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i cukier waniliowy i dalej ucierać. Na końcu stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, tak długo, aż pozwoli na to gęstość ciasta. Resztę ciasta zrobić wyrobić ręcznie.
W formę wyłożyć 2/3 ciasta tak, aby utworzyć "miseczkę" z ciasta i zapiec w temp. 180 stopni 20 minut na złoty kolor. Resztę ciasta schować do lodówki na pół godziny.
Jabłka obrać, pokroić na drobne części. Dodać cynamon, cukier i udusić 10 minut. Zdjąć z ognia.
W małym garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier i miód i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ma końcu dodać płatki migdałowe.

Na zapieczony spód szarlotki wyłożyć jabłka. Resztę surowego ciasta rozwałkować na okrągły placek i zrobić "pokrywkę". Na wierzch szarlotki wyłożyć polewę migdałową i równo rozprowadzić na wierzchu.

Piec jeszcze 30 minut, do zapiecznia góry na złoty kolor w temp. 160 stopni.

piątek, 15 października 2010

Szarlotka żydowska


Szarlotka z kategorii ciekawych. Coś pomiędzy ciastem a pieczonymi jabłkami. Zresztą chyba właściwszą nazwą jest ciasto z jabłkami niż szarlotka, ale u nas funkcjonuje pod nazwą szarlotka, więc niech tak będzie. Kluczowy oczywiście jest wybór jabłek, ponieważ nie mogą się rozpaść w piekarniku i konfitury. Ja uwielbiam różaną, ale równie świetnie nadają się maliny jak i czarna porzeczka.

Składniki :
  • 25 dag masła
  • 2 szklanki cukru (może być drobny cukier do pieczenia, wtedy 1,5 szklanki)
  • 8 jajek
  • 5 łyżek śmietany
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta soli
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • 12 równych jabłek średniej wielkości
  • konfitura z róży (lub inna Wasza ulubiona)

Masło i cukier utrzeć na jednolitą masę. Stopniowo dodawać jajka i dalej ucierać do białości. Najlepiej użyć do tego robota, ponieważ podstawą tego ciasta jest właściwie przygotowana masa maślana. Następnie dodać śmietanę, sól i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać i znów stopniowo dodawać mąkę. Ciasto wychodzi raczej gęste.

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, najlepiej specjalnym przyrządem do drylowania jabłek (ktoś zna jego
specjalistyczną nazwę??) - lub cienkim nożem do filetowania ryby. Konfiturę odsączyć z nadmiaru soku.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć bardzo cienką warstwę ciasta w miejscach, gdzie zamierzamy położyć jabłka (jabłka kładę w kwadracie 4x3 - ale wszystko zależy od kształtu blaszki). Jest to o tyle ważna czynność, że jeżeli na spodzie wydrylowanych jabłek nie znajdzie się "kropka ciasta", konfitura lubi uciekać z jabłek. Następnie wydrążone miejsca po gniazdach nasiennych uzupełnić konfiturą,
pozostawiając trochę miejsca od góry, żeby nie wypłynęła.
Wylać ciasto między jabłka i postarać się je
rozprowadzić mniej więcej równo (ciasto w piekarniku się rozrzedzi).
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 minut na złoty kolor.


poniedziałek, 11 października 2010

Pancakes jabłkowe


Z góry przepraszam za ten nagłówek - ale niestety pancakes to nie do końca naleśniki, a jakoś nie do końca czułam apple pancakes. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę je zrobić i w końcu się udało. Pancakes to moim zdaniem coś pomiędzy racuchami i naleśnikami. Cały trik polega na usmażeniu ich na suchej (lub bardzo lekko wysmarowanej tłuszczem) patelni ... i już.
Uwaga na ciasto, musi bardziej przypominać racuchy niż naleśniki, żeby Wam nie popłynęło.

Składniki:
(na 8-10 placuszków)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła/oleju

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem.
Jajko rozkłócić, dodać mleko i olej. Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek) wymieszać razem w drugiej misce. Wlać mleko z jajkiem i tłuszczem do suchych składników, cały czas lekko mieszając.
Na końcu całość połączyć z jabłkami i bardzo dokładnie wymieszać.

Uderzyć miską z 4 razy, żeby uciekły zbędne pęcherzyki powietrza. Teflonową patelnie rozgrzać, a następnie układać na niej małe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z syropem klonowym oczywiście, ale w przypadku braków z miodem lub posypane pudrem.

Smacznego :)

Twoja lista zakupów