sobota, 23 kwietnia 2011

Wielkanoc

Kochani!
Choć jak zwykle chciałam więcej, wyszło też... jak zwykle!
Na te Święta przyjmijcie życzenia Radości przez duże R,
spokoju do granic nudy,
a przede wszystkim Zmartwychwstania,
przeżywanego tak, jak tego oczekujecie...


Czekam na Wasze Wielkanocno - Kulinarne Ekspresje :)

Agnieszka

piątek, 22 kwietnia 2011

Wielkanocny Baranek


W tym roku udało mi się zakupić zajączkową i baranią formę. Każda Mama wie, że u Dzieci smak to tylko połowa sukcesu - druga połowa to wygląd. Baranek wzbudził niebywałe emocje wyglądem, a ja przyznam szczerze, że również byłam zachwycona smakiem. Przepis wygrzebany w moim starym zeszycie, przyznam, że pojęcia nie mam skąd go mam. Ciasto delikatne, maślane, ze wyraźnym aromatem migdałowym, a słodycz przełamują migdały. Świętnie będzie komponowała się na stole, nawet jeżeli nie będziecie mieć jej w formie baranka.

Składniki:
(na formę o pojemności ok.700 ml)
  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g migdałów startych na mąkę
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z jednego pomarańczka
Do dekoracji:
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki płatków kokosowych
  • 2 goździki
  • 3 płatki migdałowe



Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Do lekko przestudzonej masy dodać żółtka i wszystko delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Do maślanej masy dodać mąkę, migdały proszek do pieczenia i cukier (masa jest dość gęsta - można dodać dwie łyżki białek). Całość wymieszać na jednolitą masę. Do masy dodać resztę ubitych białek i delikatnie wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Piec 30 minut w temp. 175 stopni.

Przygotować lukier (wymieszać cukier puder ze śmietaną), posmarować baranka, całość obsypać płatkami migdałowymi. Z goździków zrobić oczka, z płatków migdałowych uszka i ogonek.

Smacznego :)



wtorek, 19 kwietnia 2011

Galart z kurczaka


Mogłabym oczywiście napisać, że to świąteczny galart... ale tak naprawdę to najzwyklejszy w świecie galart. Nie mniej jednak na pewno świetnie będzie się prezentował na Świątecznym Stole. Galaretka jest delikatna, dzięki delikatnemu rosołowi, a prezentuje się ładnie dzięki zastosowanemu trikowi. Gorąco polecam.

Składniki:
(na 4 małe miseczki)

  • 2 nogi z kurczaka (lub pierś i noga)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ pęczka naci pietruszki
  • por lub cebula
  • pół puszki groszku (lub kukurydzy)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • żelatyna na ok. 1 l wody

Mięso dokładnie opłukać. Włożyć do zimnej wody i zagotować na wolnym ogniu (prawdziwe woda nie powinna nigdy zagotować, bo Wam się zmętni rosół). Gotować ok. 30 minut. Po tym czasie dodać umytą i obraną włoszczyznę oraz przyprawy i gotować przez kolejne 1,5 godziny.

W tym czasie ugotować jajka na twardo. Rosół odcedzić. Ułożyć pokrojone w plasterki jajka, pokrojone warzywa (marchewka, groszek). Rosół wymieszać z żelatyną. Zalać warzywa z jajkiem i odstawić do lodówki na około godzinę. W ten sposób uzyskacie ozdobną pierwszą warstwę.
Przestudzone mięso drobno pokroić. Włożyć do miseczek, zalać rosołem z żelatyną, tak aby pokrywało całe mięso. Włożyć do lodówki na co najmniej dwie godziny. Podawać na sałacie z cytryną lub musztardą.

Smacznego :)

wtorek, 12 kwietnia 2011

Sernik z lemon curd



Gdy zobaczyłam ten sernik na blogu u Doroty, zakochałam się od razu. Ale jakoś nie było okazji go zrobić. No i w końcu się udało. Mi podbił serce, choć moim domownikom chyba nie – szczególnie lemon curd. Smak z kategorii lubisz albo nie i nic po środku – bo rzeczywiście jest ekstremalnie cytrynowy. Wydaje mi się jednak, że na Stole Wielkanocnym będzie się prezentował znakomicie i jest smakowym przeciwieństwem do słodkich do granic mazurków. Zresztą po głowie chodzi mi również mazurek z lemon curd J Zobaczę – może się uda. Masa serowa jest dość zbita, co świetnie smakowo komponuje się z jego orzeźwiającym smakiem. Dla mnie jeden z lepszych serników jakie jadałam.

Składniki:
(tortownica o średnicy 24 cm)

Ciasto:
  • 300 g ciastek pełnoziarnistych (np. Złotokłose lub Digestive)
  • 150 g roztopionego masła
Ser:
  • 1 kg sera potrójnie mielonego
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • skórka starta z jednej cytryny

Lemon curd:
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła



Ciastka zmienić na pył, dodać roztopione masło i wyrobić na gładką masę. Tortownicę wysmarować masłem, wylepić brzegi i wstawić na pół godziny do piekarnika.

Serek utrzeć z cukrem, nie za długo – do połączenia składników i stopniowo dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Masę serową wlać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę przez ok. 60 minut.

Sok z cytryny, wraz ze skórką i jajkami zagotować. Wymieszać do połączenia składników (najlepiej blenderem) . Do gładkiej masy dodać masło i mieszać do połączenia. Masło można zastąpić oliwą, ale ja jakoś nie miałam sumienia,

Smacznego.

niedziela, 10 kwietnia 2011

Ciasto cynamonowe


To ostatni przepis nie wielkanocny - solennie przyrzekam, że już od tego momentu pachnieć będzie przysmakami Wielkanocnymi. A na tą chwilę - klasyczna babka cynamonowa z jabłkami - zupełnie nie wiosenne - ale jedna z naszych ulubionych.

Składniki:
(tortownica 23 cm lub klasyczna kekówka)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (może być brązowy)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki mąki (można dać 1:1 pszenną i orkiszową)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • szklanka bakalii
  • 4 duże jabłka
Jajka ubić na szybki obrotach mikserem z cukrem na jednolitą masę ok. 5 minut. Dodać cynamon i gałkę, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem i razem z olejem dodać do masy jajecznej. Na samym końcu dodać bakalie (szczerze polecam migdały i rodzynki) oraz obrane i pocięte na plasterki jabłka.
Piec 45 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego :)

Twoja lista zakupów