sobota, 6 sierpnia 2011

Lody cytrynowe


Właśnie odwiedził mnie mój chrześniak – mały wielki cytrynożerca. A skoro obiecałam, że zrobię lody – wiadomym było, że trzeba będzie zrobić lody cytrynowe. Wyszły pyszne, prawdziwie kremowe – choć dla mnie ciut za mało słodkie. Dlatego też dodałam wiśnie w syropie – dla dosłodzenia kompozycji. Przepis na lody pochodzi stąd.

Składniki:
(ok.400 ml lodów)

  • 3 żółtka
  • 350 ml kremówki
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Dodatkowo ok. 100 g wiśni w syropie



Żółtka utrzeć z cukrem. Kremówkę zagotować z cukrem waniliowym. Dodać masę z żółtek do kremówki, zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia ok. 10 minut. Utrzeć skórę z cytryny i wycisnąć sok. Dodać do masy. Wystudzić.

Przez około 3 godziny miskę z lodami wyjmować co 20-30 minut i dokładnie wymieszać, rozbijając powstałe kostki lodu. Po 3 godzinach masę wygładzić, dodać wiśnie z syropem i delikatnie wymieszać na powierzchni. Włożyć do zamrażalki na co najmniej kolejną godzinę.

I już... smacznego!

wtorek, 2 sierpnia 2011

Puszyste gofry


Ostatnio dokonałam fantastycznego zakupu... Gofrownica 3w1, ma też możliwość tosotwania i grillowania – naprawdę cała rodzina jest zachwycona pomysłem. Oczywiście dzieciom najbardziej przypadła do gustu gofrownica. Na pierwszy ogień poszedł przepis z instrukcji obsługi – niezwykle puszyste gofry J Gorąco polecam. Do tego sezonowe owoce lub frużelina (przepis tutaj). Czy może być pyszniej...

Składniki:
(na 9 gofrów)
  • 3 jajka (osobno białka, osobno żółtka)
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 cukier waniliowy


Żółtka ubić z cukrem, dodać roztopione i schłodzone masło oraz mleko. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do pozostałego ciasta i delikatnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewać na rozgrzaną gofrownicę i piec na złoty kolor. Pozostawić małym rączkom do dekoracji...
Podawać z ulubionymi dodatkami. Mniam.... :)


Twoja lista zakupów