To ostatni przepis nie wielkanocny - solennie przyrzekam, że już od tego momentu pachnieć będzie przysmakami Wielkanocnymi. A na tą chwilę - klasyczna babka cynamonowa z jabłkami - zupełnie nie wiosenne - ale jedna z naszych ulubionych.
Składniki:
(tortownica 23 cm lub klasyczna kekówka)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru (może być brązowy)
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki mąki (można dać 1:1 pszenną i orkiszową)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
- szklanka bakalii
- 4 duże jabłka
Jajka ubić na szybki obrotach mikserem z cukrem na jednolitą masę ok. 5 minut. Dodać cynamon i gałkę, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem i razem z olejem dodać do masy jajecznej. Na samym końcu dodać bakalie (szczerze polecam migdały i rodzynki) oraz obrane i pocięte na plasterki jabłka.
Piec 45 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego :)
ale taka babka z pewnością może być ozdoba i wielkanocnego stołu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cynamon a jeszcze nigdy nie robiłam takiego ciasta - chyba się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko z cynamonem..chętnie spróbowałabym:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto - nie należy się zniechęcać pozornie dużą liczbą jabłek. Tak ma być. Dałam jedno mniej i go 'trochę brakuje'. Ciasto robi się w czasie gdy piekarnik nabiera właściwej temperatury - po prostu dziecinnie proste i naprawdę smaczne. Pięknie pachnie, tak samo smakuje, trudno powiedzieć jak będzie jutro... może jednak jakoś doczeka sobotnich gości ;)
OdpowiedzUsuń