piątek, 22 kwietnia 2011

Wielkanocny Baranek


W tym roku udało mi się zakupić zajączkową i baranią formę. Każda Mama wie, że u Dzieci smak to tylko połowa sukcesu - druga połowa to wygląd. Baranek wzbudził niebywałe emocje wyglądem, a ja przyznam szczerze, że również byłam zachwycona smakiem. Przepis wygrzebany w moim starym zeszycie, przyznam, że pojęcia nie mam skąd go mam. Ciasto delikatne, maślane, ze wyraźnym aromatem migdałowym, a słodycz przełamują migdały. Świętnie będzie komponowała się na stole, nawet jeżeli nie będziecie mieć jej w formie baranka.

Składniki:
(na formę o pojemności ok.700 ml)
  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g migdałów startych na mąkę
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z jednego pomarańczka
Do dekoracji:
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki płatków kokosowych
  • 2 goździki
  • 3 płatki migdałowe



Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Do lekko przestudzonej masy dodać żółtka i wszystko delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Do maślanej masy dodać mąkę, migdały proszek do pieczenia i cukier (masa jest dość gęsta - można dodać dwie łyżki białek). Całość wymieszać na jednolitą masę. Do masy dodać resztę ubitych białek i delikatnie wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Piec 30 minut w temp. 175 stopni.

Przygotować lukier (wymieszać cukier puder ze śmietaną), posmarować baranka, całość obsypać płatkami migdałowymi. Z goździków zrobić oczka, z płatków migdałowych uszka i ogonek.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji - i oczywiście - smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje Kasieńko i wzajemnie! Wiosny w sercu i na stołach :)

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów