Ciekawe co ze mną jest, że jak już robię tartę to znajduje się w niej szpinak. Miała być tarta z łososiem, wyszła tarta z łososiem i ze szpinakiem! Ale każdy kto miał okazje jeść to połączenie - wie, że te smaki to raczej symbioza :) Więc do działa!
Składniki:
(na tartę o średnicy 23 cm)
- rulon gotowego ciasta francuskiego
- paczka szpinaku w liściach
- 3 małe lub 2 duże dzwonki łososia
- 1 szklanka śmietany 12%
- 1 jajko
- 6 łyżek parmezanu
- czosnek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, kolendra
- 3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
Zagotować łososia (ok. 10 minut) w wodzie (lub na parze) z dodatkiem garści kolendry, ząbka czosnku, łyżeczki soli i odrobiny pieprzu. Szpinak zagotować z rozdrobnionym czosnkiem i solą do miękkości.
Formę do tary wysmarować oliwką z oliwek, wyłożyć ciastem francuskim formę do tarty. Część ciasta, która zostanie wylepić brzegi formy aby były grubsze.
Układać na przemian szpinak i łososia. Rozdrobić czosnek, dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Jajko rozmącić i dodać do śmietany. Tatrę zalać sosem śmietanowym. Posypać parmezanem (pozostawiając 2 łyżki na już upieczone ciasto)
Piec w temp. 200 stopni (musi być wysoka temperatura, aby ciasto listkowało) ok 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Na wierzch posypać parmezan.
Smacznego.
uwielbiam tarty.
OdpowiedzUsuńale z łososiem to jeszcze nie jadłam. a zapowiada się obłędnie.
Mniam mniam, to by mi posmakowało, chyba sie wproszę na kolację;)
OdpowiedzUsuńzjadlabym ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńJak łosoś to i szpinak, zgadzam się ;-)
OdpowiedzUsuńA jak jeszcze kruche ciasto...mniam!
Tez lubie takie polaczenia smakow. Tarta prezentuje sie bardzo zachecajaco!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
dzięki szpinakowi jest taka ładnie kolorowa :-)
OdpowiedzUsuń