niedziela, 13 lutego 2011

Drożdżowe serca z serem


Od pewnego czasu chodzą za mną drożdżówki z serem własnej roboty. A że byłby to mój drożdżówkowy debiut, postanowiłam szybko pobiec na bloga do Liski, bo przecież jej ciasta drożdżowe zawsze się udają. I skorzystałam z przepisu. To propozycja na Walentynki dla najmłodszych - no bo trudno mówić o wytwornym deserze w postaci drożdżówki... ale może jak ukochany znajdzie ją w pracy na śniadanie - to się uśmiechnie.

Nie mniej jednak, dla małych stworków to danie idealne! Szczególnie jeżeli można w kuchni po bałaganić z Mamą... Wiecie, że ilość sprzątani w kuchni po gotowaniu z dziećmi jest odwrotnie proporcjonalna do ich wieku...
Wracając do drożdżówek - zrobiłam 12 - bo było szybciej, myślę, że spokojnych 16 zgrabnych bułeczek może z nich wyjść. Nie wystarczyło mi sera na wszystkie i 3 zrobiłam z drzemem truskawkowym - ale to może mieć coś wspólnego z apetytem małego pomocnika. Ciasto przyrządziłam w maszynie, a po oryginalne wykonanie odsyłam do przepisu. Ciasto idealnie się formuje!. A drożdżówki wyszły naprawdę pyszne!

Składniki:
(na 12 sztuk)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 szklanki mąki
  • 2 dag świeżych drożdży
Masa serowa:
  • 400 g sera na sernik
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
Lukier:
  • 1 łyżka śmietany
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Wsypać składniki do maszyny. Najpierw mleko, tłuszcz i jajka, następnie skórkę z cytryny, cukier, mąkę. Na końcu drożdże. Włączyć program wyrabiania ciasta drożdżowego i odczekać 1h - 1,5.
W tym czasie przygotować masę serową. Jajo ubić do białości, dodać cukier. Gdy cukier będzie już utarty, dodać serek i wszystko zmiksować przez chwilę do uzyskania jednolitej masy.

Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć (uderzając mocno w wyrośniętą kulę). Podzielić na 12/16 części (większe drożdżówki łatwiej się formuje, ale są mniej zgrabne). Każdy kawałek rozwałkować na mały kwadrat - ciasto powinno być jak najcieńsze. Wyłożyć serem/dżemem/masą makową/masłem z cynamonem pozostawiając 0,5 cm od brzegu. Zwinąć w rulon, złożyć na pół i przeciąć do połowy (zgodnie z poniższą instrukcją). Przecięte kawałki ciasta wyłożyć na zewnątrz formując serduszko.
Tak przygotowane drożdżówki pozostawić na 1/2 godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do temp 180 stopni piekarnika. W zależności od wielkości bułeczek - piec 15-20 min do uzyskania barwy złotej.
Gotowe ciastka wyjąć na kratkę i polukrować.

Smacznego.

8 komentarzy:

  1. te małe rączki z drożdżówką.. przesłodkie.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne te drożdżówki :) a zdjęcie pociechy prześliczne, te duże oczęta :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja u Ciebie chyba pierwszy raz...:)
    Śliczne zdjęcie z maleństwem!!! Jestem zachwycona:)A drożdżówki wyglądają na smaczne. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. drożdżówki serowe w kształcie serca?
    genialne rozwiązanie na walentynki!
    świetne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznych i szczesliwych Walentynek! ;):):)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie serduszka drozdzowe smakuja pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. chyba powinnam mojego chłopca częściej na postach umieszczać :) Udanych Walentynek dziewczyny! :)

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów