sobota, 10 września 2011

Wieniec jagodowy

Ciasto co prawda zrobione w lipcu - ale myślę z jeszcze załapiecie się sklepach na owoce, które się na nie nadadzą. Ciasto pyszne - pomysł stary - możecie go znaleźć np. w moim wieńcu z makiem, ale prawda jest taka, że wykorzystać możecie również każde ukochane ciasto drożdżowe. Ja wzięłam przepis z bługarskiego chlebka Słonecznik  - które wybitnie lubię do wypieków. Zmieniam tylko zawartość cukru w zależności od ciasta.


Składniki:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 g masła roztopionego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • 1 szklanka owoców drobnych (większe pokroić)
  • 4 listki mięty
Na kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki

Zrobić rozczyn - do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. 
Wymieszać wszystkie płynne składniki (łącznie z rozczynem). Jajka rozbełtać widelcem. Dosypywać powoli mąkę i ucierać mikserem na gładką masę. Odstawić na ok. 45 - 60 min do podwojenia masy. Mocno uderzyć w kulę, odpowietrzając ją.  Wyspać w wysypaną mąką stolnicę i jeżeli będzie za luźne dodać jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto musi Wam odchodzić od ręki.
Rozwałkować na prostokąt o długości ok. 30 x 20 (ciasto nie może być za cienkie, żeby podczas rolowania Wam się nie przerwało). Wysypać umyte i osuszone owoce. Zrolować i złączyć końcówki i uformować winiec (można na formie ze stulejką) Całość odstawić na kolejne 30 min. Posmarować mlekiem i posypać przygotowaną kruszonką (produkty na kruszonkę połączyć i wyrobić na dość drobną kruszonkę)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 40 minut.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. jagody i jeszcze ta kusząca kruszonka.. mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie:) Przepis zachowam, czuję że z niego skorzystam:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów