Składniki:
- 1 szklanka letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g masła roztopionego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 1 szklanka owoców drobnych (większe pokroić)
- 4 listki mięty
Na kruszonkę:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
Zrobić rozczyn - do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Wymieszać wszystkie płynne składniki (łącznie z rozczynem). Jajka rozbełtać widelcem. Dosypywać powoli mąkę i ucierać mikserem na gładką masę. Odstawić na ok. 45 - 60 min do podwojenia masy. Mocno uderzyć w kulę, odpowietrzając ją. Wyspać w wysypaną mąką stolnicę i jeżeli będzie za luźne dodać jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto musi Wam odchodzić od ręki.
Rozwałkować na prostokąt o długości ok. 30 x 20 (ciasto nie może być za cienkie, żeby podczas rolowania Wam się nie przerwało). Wysypać umyte i osuszone owoce. Zrolować i złączyć końcówki i uformować winiec (można na formie ze stulejką) Całość odstawić na kolejne 30 min. Posmarować mlekiem i posypać przygotowaną kruszonką (produkty na kruszonkę połączyć i wyrobić na dość drobną kruszonkę)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 40 minut.
Smacznego :)
jagody i jeszcze ta kusząca kruszonka.. mniam :)
OdpowiedzUsuńoj... wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie:) Przepis zachowam, czuję że z niego skorzystam:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń