Dziś kończy się orzechowy tydzień, więc zmobilizowana umieszczam przepis na kruche babeczki z czekoladą i orzechami. W tytule nazwa odwrócona - bo robiłam te babki w tak różnej konstelacji. Te na zdjęciach są na bazie mąki orkiszowej, którą szczególnie lubię do ciast kruchych. Nadaje ona ciastu orzechowego smaku a nie wymaga mielenia orzechów. Wypełnić możecie mieszkanką dowolną, ja wypełniłam masa z nutellą... Proste i efektowne - zapraszam.
Składniki:
(na około 12 babeczek)
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 0,5 szklanki mąki pszennej (można dać 0,5 szkl. orzechów mielonych + szkl. mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 100 g masła
- szczypta solo
Nadzienie:
- 0,5 szklanki posiekanych (i obranych) orzechów włoskich
- mały słoiczek Nutelli
- roztopiona tabliczka gorzkiej czekolady
- krokant lub zmielone orzechy do posypania
Metalowe foremki do babeczek wysmarować masłem (ja smaruje olejem słonecznikowym ponieważ można łatwiej dotrzeć do zakamarków). Piec 10-15 minut w temp 180 stopni.
Z metalowych foremek wyjmować zimne już babeczki.
Nutellę wymieszać z orzechami i wypełnić babeczki do połowy. Na wierzchu babeczki polać roztopioną czekoladą i posypać krokantem :)
Smacznego :)
uwielbiam takie babeczki : )Ależ mi smaka nimi narobiłaś:) Dziękuje za udział w zabawie:)
OdpowiedzUsuń