sobota, 17 marca 2012

Babeczki Wielkanocne

Cały czas jeszcze czasu jak na lekarstwo - ale dostałam reprymendę, więc postaram się nadrobić :)...
Jeszcze w ten weekend... Choć pogoda ciągnie na zewnątrz!!
Całus, dla wszystkich, którym przez miesiące milczenia chciało się tu zaglądać - bardzo dziękuje!!

Tak naprawdę w tych babeczkach chodzi tylko o element gniazdka. Moje akurat były z brzoskwiniami i tak przepis Wam podam - nie mniej jednak zarówno muffinki jak i krem to już tylko Wasza inwencja twórcza.

Składniki:
(na 12 babeczek)
  • ½ puszki brzoskwiń
  • ½ szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 80 ml oleju
  • 240 g maślanki
Do ozdoby:
  • 1 Śmietan-Fix
  • 250 ml śmietany kremówki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 36 jajeczek cukrowych lub czekoladowych
Klasycznie - wymieszać wszystkie sypkie składniki razem: mąki, proszek, sodę i cukier brązowy. Podobnie postąpić ze składnikami w płynie - połączyć jajo, olej i maślankę. Połączyć wszystkie składniki razem i dokładnie wymieszać. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę i połączyć z ciastem. Ciasto rozlać równo do 12 papilotek.

Piec 20 minut w temp, 180 stopni.

Po ostygnięciu ściąć góry babeczek. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i Śmietan Fixem. Szprycą porobić gniazdka z bitej śmietany, a wewnątrz ułożyć po 3 jajeczka.  Przechowywać w lodówce.... z dala od  małych ciekawskich nosków... Przynajmniej do czasu!!


3 komentarze:

  1. Absolutnie udana kompozycja wielkanocna! Będę o niej pamiętała przy świątecznych wypiekach:)

    Krysia
    Codziszjemnasniadanie.tumblr.com

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów