Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- ½ szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka zmielonego imbiru (najlepiej świeżego)
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej // opcjonlanie
- kolorowe pisaki do dekoracji
Masło utrzeć z cukrem na bladożółtą masę, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Dodać suche składniki oraz mleko i wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Jeżeli jest zbyt miękka włożyć na 30 minut do lodówki.
Bo tym czasie rozwałkować na ok.3-5 mm (w zależności jak cienkie ciasteczka lubicie) i wykrawać dowolne kształty (ludziki na przyklad :))
Układać na blaszce blisko siebie (ciasteczka specjalnie nie rosną) i piec 6-8 min na złoty kolor w temp. 180 stopni.
Opcjonalnie połowę mąki można zastąpić drobno zmielonymi orzechami lub mąką orkiszową.
uwielbiam imbir w ciasteczkach
OdpowiedzUsuń(i w herbacie, w cieście.. ja po prostu uwielbiam imbir)
Oj imbir :) Ale widzę że mały kuchmistrz Ci rośnie :)
OdpowiedzUsuńFajowe ludziki :)
OdpowiedzUsuń