środa, 29 grudnia 2010

Pralinki piernikowe


Już od jakiegoś czasu zachwycałam się na różnych blogach pralinkami i postanowiłam, że w tym roku moi bliscy zostaną obdarowani właśnie tymi słodkimi prezentami. Zrobiłam trzy rodzaje na święta, ale tylko jedne jak na razie udało mi się sfotografować.
W związku z powyższym - w imię atmosfery poświątecznej - pralinki piernikowe.

Składniki:
(na około 25 pralinek)

  • 400 g pierniczków bez czekolady (u mnie Katarzynki)
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżeczki dobrego kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej lub cynamonu
  • dwie garście żurawiny suszonej
  • ½ szklanki wiórków kokosowych lub mielonych orzechów laskowych

Pierniczki pokruszyć (ja rozkruszam blenderem), dodać przyprawę, kakao i dokładnie wymieszać. Wszystko zalać mlekiem skondensowanym, dodać żurawinę i dokładnie wymieszać.
Wsadzić do lodówki na przynajmniej godzinę.
Po tym czasie wyjąć z lodówki, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane pralinki, najlepiej umieścić w mini papilotkach. W przypadku ich braku - przechowywać w zamkniętym pojemniku wyłożonym papierem do pieczenia, w chłodnym miejscu.





6 komentarzy:

  1. genialny przepis!
    taki w mig, łatwy i efektowny.
    notuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszko świetny pomysł ! Z przyjemnością skorzystam z niego, bo pralinki wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygladają uroczo...ale smakują jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. latwe, szybkie i pyszne:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów