środa, 23 lutego 2011

Penne z cukinią i rozmarynem


Trudno się jakoś szczególnie rozwodzić nad tym daniem. Jest proste i pyszne, przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom cukinii. Ku mojemu zaskoczeniu, również mój Pierworodny nie zbuntował się na sos - bo to w końcu sos z ogórka.

Składniki:
(na 4 osoby)
  • 400 g makaronu penne
  • 3 niewielkie cukinie
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (może być też suszony, ale ze świeżym smakuje lepiej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki rosołu (lub wody, lub białego wina)
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki parmezanu

Myjemy dokładnie cukinie i nie obierając ze skórki tniemy na bardzo drobne plasterki (najlepiej na tarce do jarzyn, na nożykach do mizerii). Cukinie posypujemy lekko solą i odstawiamy na ok. 30 minut - najlepiej na sitku. W ten sposób pozbędziemy się nadmiernej ilości wody.
W tym czasie gotujemy makaron.

Cebule kroimy w talarki i na szklimy na wolnym ogniu. Do cebuli dodajemy plasterki cukinii oraz rozdrobniony czosnek - pozostawiamy na ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie zalewamy rosołem i dusimy kolejne 10 minut, tak aby pozbyć się połowy płynu. Rozmaryn kroimy drobno i dodajemy na parę minut przed końcem duszenia.
Ugotowany makaron mieszamy z odrobiną oliwy z oliwek (może być oliwa ziołowa) i dodajemy nasz "sos cukiniowy". Całość dokładnie mieszamy. Podajemy posypane sowitą porcją parmezanu.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Swietne to twoje penne! Dawno nie robilam nic z cukinia, ciesze sie, ze przypomnialas mi o tym warzywku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta cukinia taka wakacyjna...
    i penne przypominające o ciepłym słońcu.

    OdpowiedzUsuń
  3. super makaron:) niech no ja dorwe cukinie wmoje rece... mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów