wtorek, 22 marca 2011

Muffiny bananowe z żurawiną


Ależ mi było ciężko zagarnąć się ostatnio do pisania... aż wsyd, że nawet wiosna mnie nie zmobilizowała. Choć może też dlatego, że wiosnę czuć ciężko pokonać pokusę spędzenia dnia na dworze. I też na dworne - w poszukiwaniu wiosny - wyprawy powstały babeczki bananowe - robione na kanwie banana bread. Pyszne - zarówno na piknik jak i na pierwsze śniadanie.

Składniki:
(na ok. 12 babeczek)
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 100 g mlecznej czekolady (pokruszonej)


Banany rozgnieść. Dodać rozbełtane jajka, miód i roztopione (ostudzone) masło. Sypkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie połączyć z masą płynną. Wszystko razem starannie wymieszać, dodając na końcu żurawinę, migdały i wiórki z mlecznej czekolady.
Papilotki wypełnić do pełna (babeczki są ciężkie i raczej nie urosną). Wstawić do piec nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 40 minut.

Smacznego :)

1 komentarz:

Twoja lista zakupów