poniedziałek, 20 czerwca 2011

Proste ciasto z truskawkami


To jest trochę ciasto z kategorii "co mam w lodówce". Ostatnio koleżanka robiła ciasto bardzo zbliżone do Szarlotki Żydowskiej, tyle że było o połowę niższe i wygodniejsze do jedzenia. Więc trochę na kanwie tego mojego ulubionego ciasta maślanego -powstało ciasto, które prezentuje poniżej. Fakt, że nie zrobiłam zbyt wielu zdjęć niech sam świadczy o jego smaku :).

Składniki:
(forma do tary - 23cm)

  • 50 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (kefiru, maślanki)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 kg obranych truskawek (lub innych owoców)
Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem. Stopniowo dodawać jajka. Gdy masa będzie jednolita, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sól i cytrynę. Całość wymieszać na szybkich obrotach. Wylać na wysmarowaną masłem formę do tarty. Położyć owoce, posypać cukrem waniliowym.
Piec w temp. 200 stopni około 25 minut.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Zrobiłam ciasto wczoraj :) w przepisie nie ma wzmianki, kiedy dodać kefir, ja dodałam go na końcu. Na dużą blaszkę zrobiłam z podwójnych składników, wyszedł bardziej placek, następnym razem zrobię więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, tez zrobiłam i jak najbardziej polecam..:)
    Zrobiłam z podwójnych składników na duża blachę..
    Pyszne i proste w wykonaniu..

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów