niedziela, 27 listopada 2011

Mufinki z dynią

Zanim rzucicie się w wir świątecznych przygotowań, proponuje na pożegnanie jesieni pyszne muffinki z dynią. Trochę w smaku przypominają mi ciasto marchewkowe, ale trudno je pomylić. Idealne na jesienny spacer - najlepiej z hebatą z termosu :)


Składniki:
(przepis na 12 babeczek)
  • ½ kostki rozpuszczonego masła
  • ¾ szklanki puree z dyni (*)
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki melasy (lub miodu gryczanego lub spadziowego)
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu (lub przyprawy piernikowej)
  • ulubione bakalie (opcjonalnie)
Jajko rozkłócić widelcem. Dodać puree z dynii, jogurt, rozpuszczone masło, melasę o dokładnie wymieszać (można mikserem na najwyższych obrotach). Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać i na końcu wszystko połączyć razem. Piec około 20 min w temp. 180 stopni.


(*) Puree z dyni
Ćwiartę średniej dyni obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać ½ łyżeczki (jeśli tak jak w tym przypadku można też dodać łyżeczkę cukru lub cynamon). Zagotować (podobnie jak ziemniaki) około 20 min. Całość podusić widelcem lub rozdrobnić blenderem... i gotowe :)

3 komentarze:

  1. Jestem łasa na wszystko co dyniowe! A Twoje śliczne zdjęcia jeszcze tylko bardziej zachęcają do wypróbowania tych muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dyniowe znaczy pyszne! Świetne muffinki, nie skończyłoby się na jednej:)

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów