wtorek, 19 kwietnia 2011

Galart z kurczaka


Mogłabym oczywiście napisać, że to świąteczny galart... ale tak naprawdę to najzwyklejszy w świecie galart. Nie mniej jednak na pewno świetnie będzie się prezentował na Świątecznym Stole. Galaretka jest delikatna, dzięki delikatnemu rosołowi, a prezentuje się ładnie dzięki zastosowanemu trikowi. Gorąco polecam.

Składniki:
(na 4 małe miseczki)

  • 2 nogi z kurczaka (lub pierś i noga)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ pęczka naci pietruszki
  • por lub cebula
  • pół puszki groszku (lub kukurydzy)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • żelatyna na ok. 1 l wody

Mięso dokładnie opłukać. Włożyć do zimnej wody i zagotować na wolnym ogniu (prawdziwe woda nie powinna nigdy zagotować, bo Wam się zmętni rosół). Gotować ok. 30 minut. Po tym czasie dodać umytą i obraną włoszczyznę oraz przyprawy i gotować przez kolejne 1,5 godziny.

W tym czasie ugotować jajka na twardo. Rosół odcedzić. Ułożyć pokrojone w plasterki jajka, pokrojone warzywa (marchewka, groszek). Rosół wymieszać z żelatyną. Zalać warzywa z jajkiem i odstawić do lodówki na około godzinę. W ten sposób uzyskacie ozdobną pierwszą warstwę.
Przestudzone mięso drobno pokroić. Włożyć do miseczek, zalać rosołem z żelatyną, tak aby pokrywało całe mięso. Włożyć do lodówki na co najmniej dwie godziny. Podawać na sałacie z cytryną lub musztardą.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoja lista zakupów