To jest trochę ciasto z kategorii "co mam w lodówce". Ostatnio koleżanka robiła ciasto bardzo zbliżone do Szarlotki Żydowskiej, tyle że było o połowę niższe i wygodniejsze do jedzenia. Więc trochę na kanwie tego mojego ulubionego ciasta maślanego -powstało ciasto, które prezentuje poniżej. Fakt, że nie zrobiłam zbyt wielu zdjęć niech sam świadczy o jego smaku :).
Składniki:
(forma do tary - 23cm)
- 50 dag masła
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (kefiru, maślanki)
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 kg obranych truskawek (lub innych owoców)
Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem. Stopniowo dodawać jajka. Gdy masa będzie jednolita, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sól i cytrynę. Całość wymieszać na szybkich obrotach. Wylać na wysmarowaną masłem formę do tarty. Położyć owoce, posypać cukrem waniliowym.
Piec w temp. 200 stopni około 25 minut.
Smacznego!
cudne ciasto!
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasto wczoraj :) w przepisie nie ma wzmianki, kiedy dodać kefir, ja dodałam go na końcu. Na dużą blaszkę zrobiłam z podwójnych składników, wyszedł bardziej placek, następnym razem zrobię więcej :)
OdpowiedzUsuńWitam, tez zrobiłam i jak najbardziej polecam..:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z podwójnych składników na duża blachę..
Pyszne i proste w wykonaniu..