Ostatnio dokonałam fantastycznego zakupu... Gofrownica 3w1, ma też możliwość tosotwania i grillowania – naprawdę cała rodzina jest zachwycona pomysłem. Oczywiście dzieciom najbardziej przypadła do gustu gofrownica. Na pierwszy ogień poszedł przepis z instrukcji obsługi – niezwykle puszyste gofry J Gorąco polecam. Do tego sezonowe owoce lub frużelina (przepis tutaj). Czy może być pyszniej...
Składniki:
(na 9 gofrów)
- 3 jajka (osobno białka, osobno żółtka)
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 75 g roztopionego masła
- 1 cukier waniliowy
Żółtka ubić z cukrem, dodać roztopione i schłodzone masło oraz mleko. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do pozostałego ciasta i delikatnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewać na rozgrzaną gofrownicę i piec na złoty kolor. Pozostawić małym rączkom do dekoracji...
Podawać z ulubionymi dodatkami. Mniam.... :)
A co z mąką?
OdpowiedzUsuń54 year-old Web Developer II Zebadiah Ferraron, hailing from Saint-Jovite enjoys watching movies like Colossal Youth (Juventude Em Marcha) and Mountaineering. Took a trip to Three Parallel Rivers of Yunnan Protected Areas and drives a Ferrari 330 P3. Polecane do czytania
OdpowiedzUsuń