wtorek, 26 stycznia 2010

Cynamonowe muffinki z czekoladą



Muffiny to zdecydowanie dziecięce odkrycie. Mimo, że ja jestem zdecydowanie typem słodkim moi chłopcy do takich nie należą. Ale muffinki są tak idealne do małej rączki, że na skosztowanie tych słodkości nie trzeba było nikogo długo namawiać. Szczególnie miłe jest to, że w środku kryje się czekolada. A koledzy z pracy podpowiedzieli, że jak nie uda się zjeść na ciepło, zawsze można pogrzać babeczkę w mikrofali.
Przepis pochodzi z książki "Muffiny. Małe, ale za to przepyszne".

Zalety:
Nie trzeba wyciągać robota i robi się je błyskawicznie.

Składniki:
(12 babeczek)
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • 130 g cukru
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 75 ml zimnej kawy
  • 250 g jogurtu
  • 12 kostek czekolady
  • cukier puder do posypania
Zmieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier. Jajko rozmącić, dodać olej, kawę i jogurt. Do płynnych składników dodać suche i wymieszać, aż się połączą.
Przygotować 12 papilotek. Wyłożyć do połową ciasta i kostkami czekolady, zalać resztą ciasta do wypełnienia papilotek. Piec 25 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem posypać pudrem i przyozdobić.

2 komentarze:

  1. To był mój muffinkowy debiut. Wyszły rewelacyjnie i znikały w super szybkim tempie. Dobrze, że to przewidziałam i zrobiłam z podwójnej porcji. Zmodyfikowałam też przepis dodając do części babeczek białą czekoladę, a do części banany. Ranking konsumentów wypadł następująco: pierwsze miejsce z ciemną czekoladą, drugie z bananami, trzecie z białą czekoladą. Na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę :) Z białą czekoladą też robiłam, ale na banany nie wpadałam! Na pewno sprawdzę!

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów