wtorek, 26 stycznia 2010

Pączki Cioci Helci



Różne cechy się dziedziczy. Ja, na ten przykład, odziedziczyłam po Tacie niechęć do klejącego ciasta drożdżowego i umiejętność wykorzystania robota kuchennego do prawie wszystkiego. Natomiast moja Mama - to wirtuoz ciasta drożdżowego - wyrabia je ręcznie, drożdże pod jej rękoma garują jak należy i w ogóle są jej posłuszne. Dlatego, gdy z okazji Dnia Babci i Dziadka moja Mama postanowiła zrobić pączki z moim synkiem - ucieszyłam się Było pysznie... I brudno :o)
Pączki Cioci Helci to przepis siostry mojej Babci. Dla mnie najbardziej zadziwiający jest fakt, że garują w lodówce. Mimo, że ciasto drożdżowe sucha się Mamy, to z nadziewaniem pączków prosto nie jest. W wersji dla sprawnych można oczywiście rwać kawałek ciasta, nakładać dżem i robić pączka, ale wersja dla sprytnych nam się spodobała bardziej. Jest jeszcze wersja dla wygodnych, można nadziewać pączki po upieczeniu strzykawką - ale ja nie mam doświadczenia.
Zatem do dzieła.

Zalety:
Smak świeżo upieczonego pączka. Bezcenne.

Składniki:
  • 1 kg mąki tortowej
  • 4 jaja
  • 2 szkl.mleka
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 250 g masla
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder (lub czekolada) do dekoracji
  • powidła (lub inny dżem ukochany - może być różany)
  • 6 kostek Planty (lub Bartka) do smażenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy jajka i mieszamy. Drożdże rozprowadzamy z mlekiem i dodajemy do ciasta na przemian z mąką. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodzić od ręki. Wkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny.
Po tym czasie ciasto wyrabiamy raz jeszcze i...
Wersja dla sprytnych: rozwałkowujemy ciasto na grube plastry grubości około 5 mm, szklanką wykrawamy kółka. Na połowę z nich nakładamy dżem i przykrywamy drugimi kółkami. Zlepiamy końce pączka tak, aby dżem nie wypłynął i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na jakieś 15-20 minut.
Rozpuszczamy 4-5 kostek Planty, w zależności od wielkości naczynia w którym chcemy smażyć. Pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i po uzyskaniu barwy złotej, przewracamy na drugą stronę. Gdy będzie gotowy, wyjmujemy i pudrujemy z obu stron cukrem pudrem

Smacznego.

1 komentarz:

Twoja lista zakupów