piątek, 5 lutego 2010

Crumble z jabłkami


Co może być pyszniejszego niż dobra szarlotka ... szarlotka bez spodu - czyli crumble z jabłkami. W ogóle chyba prostota przepisu na crumble to chyba jedna z jego największych zalet. W środku zimy co prawda trudno o pyszne jabłka i myślałam, że poczekam z tym przepisem do jesieni - ale nie opłaca się. Jest zbyt pyszny - a poza tym w wersji na ciepło z lodami i cynamonem też może się kojarzyć z jesienią.
Crumble to kruszonka u mnie w cukier, masło i mąka w proporcji 1:1:2 - reszta przepisu to już tylko kwestia wyobraźni. Można dodać rozdrobnione płatki migdałów lub orzechy lub wiórki kokosowe. Owoce dobrze by było żeby były kwaśne - a więc jabłka, wiśnie - czerwona porzeczka - jak ktoś ma mrożoną :). U mnie przepis na zwyczajną z jabłkami kwaśnymi boskopami :) A jabłkach na poważnie jesienią - jeżeli dotrwam - a teraz przepis.

Zalety:
Szybki deser, smaczny, a z lodami i bitą śmietaną może uchodzić prawie za wykwintne danie.

Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru jasnego cukru brązowego

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w półksiężyce i podusić na patelni z łyżką wody, cynamonem i cukrem około 10 minut. Masło wymieszać z cukrem, a następnie dodać mąkę i wyrobić kruszonkę. Jabłka z patelni przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć kruszonką i wsadzić do piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez 25 minut, aż kruszonka nie zyska złotego koloru.
Podawać na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.

Uwagi:
- do jabłek można dodać cytrynę - jeżeli są zbyt słodkie.
- do kruszonki można dodać, oprócz składników wymienionych wcześniej, aromaty do ciast (np. migdałowy)

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoja lista zakupów