Co prawda nie wpadła mi w ręce jeszcze książka kucharska "Kuchnia Neli" autorstwa Neli Rubinstein, ale w poszukiwaniu przepisu na mazurek migdałowy znalazłam chyba 5 przepisów na Mazurek Migdałowy Neli Rubenstein . Więc poczytałam, pozmieniałam i upiekłam.
I powiem szczerze, że mazurek kajmakowy ma konkurencje. Ciasto jest ciastem makaronikowym, polanym karmelem z migdałami... Słoooodkie!! Czy można chcieć więcej od mazurka??
Zalety:
Ciasto jest proste w wykonaniu, szczególnie jeżeli zrobienie karmelu już nie przystwarza Wam kłopotów.
Składniki:
(blaszka 20x20 cm, 9 porcji mazurka)
Ciasto:
- 4 białka
- 250 g cukru
- 300 g zmielonych migdałów (ja wzięlam pół na pół migdały w skórce i płatki migdałowe)
- 2 krople olejku migdałowego
Polewa:
- 200 g cukru
- 100 g płatków migdałowych
- 3 łyżki ciepłej
Migdały zmielić w blenderze (lub kupić zmielone migdały). Dodać cukier. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z migdałami i cukrem.
Piec w temp. 180 stopni przez 35 minut
Cukier skarmielizować w garnku z grubym dnem lub na patelni (wsypać na patelni i podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia). Dodać powoli ciepłą wodę i dalej mieszać. Przy dodaniu wody mogą pojawić się grudki, ale cierpliwie mieszając powinniśmy się ich pozbyć. Na koniec wrzucić płatki migdałowe.
Polewę rozsmarować na ciepłym jeszcze spodzie (WAŻNE !!!). Ciasto musi namoczyć się polewą.
Uwagi:
Karmel dla opornych
Gdyby zrobienie karmelu przysporzyło Wam jednak trochę trudności - dość zbliżony efekt uzyskacie rozpuszczając miód lub golden syrop. Dodajecie wtedy do niego łyżeczkę masła, żeby uzyskać konsystencje polewy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz