sobota, 22 maja 2010

Ciasto boczkowe Basi


Są przepisy, które zwyczajnie noszą imiona tych, od których się przepis dostało. Tak właśnie jest z Ciastem Boczkowym Basi. Zresztą przepis na to ciasto brałam od Niej z 10 razy, nigdy nie zapisałam należycie i w związku z powyższym jest on na pewno zmodyfikowany. Zresztą, oczywiście najlepsze ciasto boczkowe Basi robi Basia... ale jakbyście jej nie mieli pod ręką to zapraszam do wypróbowania mojej wersji.
Ciasto drożdżowe, a w środku wsad porowo - boczkowo - jajeczny. Połączenie pyszne i naprawdę warte uwagi. Ciasto dobre nawet dnia następnego, również na zimno.

Składniki na ciasto:
(forma okrągła o średnicy 24 cm)
  • 40 dag mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 dag masła (1 łyżkę zostawić na wierzch)
  • 200 ml letniego mleka
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 1/2 łyżeczki soli

Składniki na boczkowy wsad:
  • 20 dag boczku wędzonego (może być pół na pół z dobrze uwędzoną szynką)
  • 2 pory (białe części)
  • 150 ml śmietanki
  • 10 dag ostrego żółtego sera - może
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa


Drożdże rozprowadzić z mlekiem, cukrem i oliwą. Odsatwić, aby ruszyły na około 15 minut. Do mąki dodać sól i posiekane masło, wyrobić na jednolitą masę, dodać zaczyn, wszystko razem wyrobić na gładką kulę. Odstawić na 1 - 1,5 h do podwojenia obojętności.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem tortownicę (spód i boki).

Boczek pokroić w drobne paski i podsmażyć na patelni. Po 2-3 minutach dodać drobno pokrojony por. Podsmażyć wszystko ok. 10 minut.
Jajka rozkłócić, dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Przyprawić (można dodać zielonej pietruszki, ale mi zestaw sól - pieprz - gałka - w zupełności wystarcza). Dodać boczek z porem, żółty ser i wszystko razem wymieszać - wylać na ciasto.

Na wierzch zetrzeć 1 łyżka masła (opcjonalnie)

Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku ok.45 minut (ważna jest długość pieczenia aby masa się ścięła). Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 10 minut przed pokrojeniem, inaczej masa może być zbyt miękka i zbyt gorąca do pieczenia.

Uwagi:
- zarówno masa nadaję się do użycia z innym wkładem (np. ze szpinakowo-serowa masą z przepisu na tartę) jak i masę można umieść np. w cieście francuskim
- ze względu na akcje piknikową - polecam również wersje na zimno do koszyka, szczególnie lubianą przez mojego męża :)


4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda
    chętnie bym sie wprosiła na porcyjke :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ ono musi być aromatyczne! lubię zapach takiego boczku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to takie przyjemne nazywac jakąś potrawę czyimś imieniem. tak domowo.
    a ciasto.. pysznie się zapowiada.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorota - serdecznie zapraszam :) Jest aromatyczne, pyszne i mimo składników wcale nie ciężkie. Dziewczyny czekam na recenzje!!

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów