- 40 dag mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 10 dag masła (1 łyżkę zostawić na wierzch)
- 200 ml letniego mleka
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 20 dag boczku wędzonego (może być pół na pół z dobrze uwędzoną szynką)
- 2 pory (białe części)
- 150 ml śmietanki
- 10 dag ostrego żółtego sera - może
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Drożdże rozprowadzić z mlekiem, cukrem i oliwą. Odsatwić, aby ruszyły na około 15 minut. Do mąki dodać sól i posiekane masło, wyrobić na jednolitą masę, dodać zaczyn, wszystko razem wyrobić na gładką kulę. Odstawić na 1 - 1,5 h do podwojenia obojętności.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem tortownicę (spód i boki).
Boczek pokroić w drobne paski i podsmażyć na patelni. Po 2-3 minutach dodać drobno pokrojony por. Podsmażyć wszystko ok. 10 minut.
Jajka rozkłócić, dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Przyprawić (można dodać zielonej pietruszki, ale mi zestaw sól - pieprz - gałka - w zupełności wystarcza). Dodać boczek z porem, żółty ser i wszystko razem wymieszać - wylać na ciasto.
Na wierzch zetrzeć 1 łyżka masła (opcjonalnie)
Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku ok.45 minut (ważna jest długość pieczenia aby masa się ścięła). Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 10 minut przed pokrojeniem, inaczej masa może być zbyt miękka i zbyt gorąca do pieczenia.
Uwagi:
- zarówno masa nadaję się do użycia z innym wkładem (np. ze szpinakowo-serowa masą z przepisu na tartę) jak i masę można umieść np. w cieście francuskim
- ze względu na akcje piknikową - polecam również wersje na zimno do koszyka, szczególnie lubianą przez mojego męża :)
Pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńchętnie bym sie wprosiła na porcyjke :)
ależ ono musi być aromatyczne! lubię zapach takiego boczku :)
OdpowiedzUsuńto takie przyjemne nazywac jakąś potrawę czyimś imieniem. tak domowo.
OdpowiedzUsuńa ciasto.. pysznie się zapowiada.
Dorota - serdecznie zapraszam :) Jest aromatyczne, pyszne i mimo składników wcale nie ciężkie. Dziewczyny czekam na recenzje!!
OdpowiedzUsuń