niedziela, 14 lutego 2010

Tarta ze szpinakiem


Więc miałam szczery plan zrobienia jakiś serduszek. Naprawdę. Ale podejście moje do tego święta jest tak sceptyczne, że się niestety nie udało - więc będzie zielono - nie walentynkowo.
W tartach zakochałam się, jak już opanowałam szkołę robienia mazurków. Przez kilka Wielkanocy z rzędu, moje mazurki wyglądały jak półtora nieszczęścia, sklejone lukrem - ale w końcu się udało. Od tego czasu ciasto kruche nie ma dla mnie żadnych tajemnic.
W tarcie ze szpinakiem ważny jest - szpinak. Ważne, żeby nie była to miazga, bo traci na elegancji i smaku - ale pewnie i ona od biedy się nada.
Przepis na blaszkę do tarty o średnicy 28 cm.g

Zalety:
Szybkie, dobre i zdrowe danie, na obiad lub kolację. Szpinak w takiej formie jest chętniej jedzony przez dzieci. Smakuje jakby mnie szpinaczo ( w wersji dla dzieci ostrożnie z lazurem - nie każdy maluch zniesie zapach tego sera)

Składniki na ciasto:
  • 0,5 kostki masła
  • 1 żółtko
  • 1,5 szkl. mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zioła (tu zielona pietruszka)
Składniki na farsz:
  • paczka szpinaku rozdrobionego
  • 0,5 paczki fety (lub innego serka białego wg. uznania lub 10 dag. Lazura)
  • 1 ząbek czosnku (również wg. uznania)
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 jajka (2 ugotowane, 1 surowe)
  • 10 dag sera Lazur (lub zwykłego żółtego sera) startego na tarce o dużych oczkach


CIASTO: Masło pokroić na drobną kostkę nożem, dodać żółtko i sól i dokładnie zmiksować. Dodać poszatkowane zioła. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i, o ile robot wam jeszcze uciągnie, wymieszać na gładką masę. Jeżeli nie - dokończcie dzieła ręcznie. Powinno mieć konsystencje ciepłej plasteliny. Wyłożyć formę do tarty - oblepiając brzegi trochę grubszą warstwą.
FARSZ: Ugotować szpinak (można dodać masła jeżeli ktoś bardzo lubi) z czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać z białym serkiem (w przypadku Lazura zetrzeć go na tarce lub rozdrobić) na jednolitą masę. Po ostudzeniu dodać do masy surowe jajko.

Masę wyłożyć na ciasto, ugotowane jajka poćwiartować, ułożyć na farszu, przykryć szczelnie serem (co w przypadku jaj jest o tyle ważne, że bez tego się przypieką).
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni (160 termoobieg) i piec 25-30 minut do uzyskania przez ciasto koloru złotego. Jeść ciepłe.

Uwagi:
- ciasto robi się jeszcze szybciej w przypadku zastąpienia ciasta kruchego ciastem francuskim - gotowym oczywiście;
- można sobie oczywiście odpuścić jajka gotowane, ale dobrze się smakowo komponują.

Smacznego.

1 komentarz:

  1. Dziękuję za inspirację - moja modyfikacja to dodanie podsmażonego kurczaka:) ale Twojej tarty Aguś nic nie pobije!!!:) Pozdrawiam,Tusia.

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów