środa, 12 maja 2010

Crumble z rabarbarem


Sezon rabarbarowy trwa. Mam ochotę wypić jeszcze kompot z rabarbaru i zjeść placek drożdżowy z rabarbarem... mało wyszukane, ale tak po naszemu pyszne :) A dziś coś co zrobiłam po raz pierwszy, ale wiedziałam, że będzie pyszne. Panie, panowie - kwaśny rabarbar i słodka kruszonka... crumble z rabarbarem.

Składniki:
(okrągła forma o średnicy 23 cm)

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 łyżki brązowego cukru (może być biały - wtedy może być mniej cukru - ale uwaga - rabarbar naprawdę jest kwaśny)
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 80 g mąki
  • 1/2 szklanki płatków kokosowych
Rabarbar wypłukać, obrać, pokroić na grube paski (kawałki nie mogą być zbyt małe bo rabarbar się oczywiście rozpadnie). Wymieszać z cukrem, położyć na formę.
Do miękkiego masła dodać cukier, wyrobić (robotem lub ręką) i dodać mąkę z płatkami kokosowymi. Wyrobić na gładką masę, rozkruszyć na rabarbarze.

Piec w temp. 180 stopni przez 20 minut.
Prosto i pysznie smacznego :)



1 komentarz:

  1. melduję, że spróbowałam :)
    Chłopakom smakowało, mi też aczkolwiek ja wolę z jabłuszkami, ale to może z powodu papki w którą mi się zamienił rabarbar po 10 minutach duszenia ;)
    W każdym bądź razie zrobię jeszcze jedno podejście, tym razem będę się trzymała ściśle przepisu!

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów