Zdjęcie niestety nie jest najlepsze, ale są przepisy, którymi bardzo się chce podzielić. To jest właśnie jeden z nich. Danie znalezione niedawno, na odwrocie opakowania od łososia ...
Pyssznnne, szybkie (z kategorii nie zdąży się makaron ugotować) i o ciekawym smaku. Jest też wada - cena...
Jak już mówiłam, serek mascarpone w sosach jest moją nową miłością... na pewno wykorzystam go do kurek... niech tylko się pojawią.
Składniki:
(na 4 porcje)
- 200 g wędzonego łososia
- 200 g serka mascarpone
- sok z połowy cytryny
- pieprz
- pół pęczka koperku
Łososia rozdrobnić, podsmażyć na patelni (można spokojnie bez tłuszczu - łosoś jest wystarczające tłusty). Popieprzyć, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.
Dodać poszatkowany koperek.
Ogień zmniejszyć na mały, dodać serek i poczekać aż się rozpuści. Od czasu do czasu delikatnie wymieszać... i już :)
Podawać z makaronem lub innymi kluskami.
Uwagi:
- można użyć świeżego lub mrożonego łososia, ale sos niestety straci na smaku - choć i tak jest dobry. Należy wtedy nieco całość posolić.
- naprawdę wstawcie najpierw wodę na makaron bo sos się robi w 5 minut.
Smacznego.
łosoś i makaron to rzeczywiście pyszne połączenie. a dodatek takiego serka widzę po raz pierwszy - spróbuję.
OdpowiedzUsuńAsieja - z niecierpliwością czekam na opinie - zresztą Was wszystkich :)
OdpowiedzUsuńAgusiu, wyszło pysznie pomimo całego zamieszania z łososiem!
OdpowiedzUsuńniesamowicie szybkie, niesamowicie tłuste i dzięki temu jeszcze bardziej niesamowicie smakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, myślę, że warto go wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami
OdpowiedzUsuń