środa, 5 maja 2010

Sos z łososiem i serkiem mascaropone


Zdjęcie niestety nie jest najlepsze, ale są przepisy, którymi bardzo się chce podzielić. To jest właśnie jeden z nich. Danie znalezione niedawno, na odwrocie opakowania od łososia ...
Pyssznnne, szybkie (z kategorii nie zdąży się makaron ugotować) i o ciekawym smaku. Jest też wada - cena...
Jak już mówiłam, serek mascarpone w sosach jest moją nową miłością... na pewno wykorzystam go do kurek... niech tylko się pojawią.


Składniki:
(na 4 porcje)
  • 200 g wędzonego łososia
  • 200 g serka mascarpone
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz
  • pół pęczka koperku
Łososia rozdrobnić, podsmażyć na patelni (można spokojnie bez tłuszczu - łosoś jest wystarczające tłusty). Popieprzyć, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.
Dodać poszatkowany koperek.
Ogień zmniejszyć na mały, dodać serek i poczekać aż się rozpuści. Od czasu do czasu delikatnie wymieszać... i już :)
Podawać z makaronem lub innymi kluskami.

Uwagi:
- można użyć świeżego lub mrożonego łososia, ale sos niestety straci na smaku - choć i tak jest dobry. Należy wtedy nieco całość posolić.
- naprawdę wstawcie najpierw wodę na makaron bo sos się robi w 5 minut.

Smacznego.

5 komentarzy:

  1. łosoś i makaron to rzeczywiście pyszne połączenie. a dodatek takiego serka widzę po raz pierwszy - spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Asieja - z niecierpliwością czekam na opinie - zresztą Was wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agusiu, wyszło pysznie pomimo całego zamieszania z łososiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. niesamowicie szybkie, niesamowicie tłuste i dzięki temu jeszcze bardziej niesamowicie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis, myślę, że warto go wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów