sobota, 8 maja 2010

Szarlotka Marylka


... czyli szarlotka z bezą. W tym przypadku bezą o smaku migdałowym. Szybki ciasto i zwyczajnie pyszne. Ciasto chowałam już i pod zwykłą bezą i pod cynamonową, ale ja zdecydowanie najbardziej lubię migdałową.
Moje szarlotki właściwie zawsze są słodkie, więc proponuje do ciast użyć naprawdę kwaśnych jabłek - lub - skoro teraz sezon na rabarbar - zrobić mieszankę jabłkowo - rabarbarową.
Tą szarlotką włączam się do akcji "Czas na piknik" (polecam przepisy wszystkim na piknik się wybierającym)

Składniki:
(tortownica o średnicy 23 cm)
  • 100 g mąki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 cukier migdałowy (lub dwie łyżki cukru)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżka wody
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g drobno zmielonych migdałów
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Ciasto
Wersja ciasto kruchego robionego oczywiście przy użyciu robota... Do miękkiego masła dodać cukier, wymieszać dodać żółtka i wyrobić na kładką masę. Dodać mąkę wymieszaną proszkiem i wyrabiać robotem jak długo się da - a jeżeli masa nie będzie jednolita, przejść na tryb ręczny.
Jeżeli ciasto nie jest bardzo miękkie włożyć na pół godziny do lodówki. Tortownice wysmarować masłem.
Gotowym ciastem wyłożyć spód i brzegi tortownicy, ponakłuwać widelcem (żeby nie pękało).
Piec w temperaturze 170 stopni 20 minut (do złotego koloru).
Wyjąć ciasto, poczekać do ostygnięcia. W pierniku przykręcić temp. do 100 stopni.

Jabłka
Jabłka obrać ze skórki, wyjąć gniazda nasienne pokroić. Włożyć do garnka, wymieszać z cynamonem, cukrem i cytryną i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu do miękkości.

Beza migdałowa
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej mieszać aż pozbędziemy się (z grubsza) grudek cukru. Dodać migdały i aromat, wymieszać delikatnie łyżką.

Na przestudzone ciasto położyć przestudzone jabłka (ważne żeby jabłka nie były zbyt ciepłe, bo Wam się beza rozpuści), a następnie wszystko przykryć migdałową bezą.
Włożyć do piekarnika (o temp. 100 stopni) na godzinę (bezę trzeba wysuszyć). I już !

Uwagi:
- bezę można zrobić bez migdałów, lub dodać do niej cynamon (2 łyżeczki), ale proponuje wtedy nie dodawać cynamonu do jabłek lub dać go mniej.
- można zostawić trochę ciasta i dać w formie kruszonki, ale ja lubię taką :)

Smacznego.


2 komentarze:

  1. podoba mi się ten cynamon na wierzchu... :) a szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w szarlotce prócz grubej warstwy jabłek lubię bezę. bardzo.

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów