
Jeżeli kogoś z Was nie przekonają moje zdjecia to zapraszam do Doroty na MojeWypieki. Przepis pochodzi właśnie stamtąd, a babka jest naprawdę pyszna. Orzechowo –czekoladowa - choć ja troszkę zmodyfikowałam przepis, dając więcej Nutelli, a mniej orzechów - ale to tylko kosmetyczne poprawki - bo trudno poprawiać ten przepis.
Jest naprawdę pyszna, a z kolorowymi wiórkami staje się ulubienicą moich dzieci.
Składniki:
(forma ze stulejką o średnicy 23 cm)
Jest naprawdę pyszna, a z kolorowymi wiórkami staje się ulubienicą moich dzieci.
Składniki:
(forma ze stulejką o średnicy 23 cm)
- 100 g masła
- 175 g Nutelli (pół średniego słoiczka)
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
- ½ szklanki zmielonych orzechów (lub ¾ szkl. posiekanych – jak kto lubi)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 50 g gorzkiej czekolady (dla dzieci może być mleczna)
- 1 łyżka masła

Masło utrzeć z cukrem na jednolita masę. Dodać Nutelle i dalej miksować. Dodawać po jednym żółtku. Dodać kakao. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko.
Białka ubić na sztywna pianę. Dodać orzechy a na końcu połączyć z ubitą z białek pianą.
Piec na termoobiegu, w temp. 160 stopni (180 bez termoobiegu) 40 minut – do suchego patyczka.
Masło rozpuścić w rondelku. Dodać czekoladę i na wolnym ogniu rozpuścić. Polać ciepłą jeszcze babkę i posypać orzechami, wiórkami kokosowymi lub - szczególnie dla dzieci - kolorową posypką.
To moja propozycja na Orzechowy Tydzień, więc jeżeli ktoś z Was ma ochotę na jakiś inny przepis orzechowy - to zerknijcie na stronę:
z nutellą musi byc pyszna i tyle :)
OdpowiedzUsuńmmm... pyszna babeczka:)
OdpowiedzUsuń