wtorek, 9 listopada 2010

Babka z Nutellą i orzechami


Jeżeli kogoś z Was nie przekonają moje zdjecia to zapraszam do Doroty na MojeWypieki. Przepis pochodzi właśnie stamtąd, a babka jest naprawdę pyszna. Orzechowo –czekoladowa - choć ja troszkę zmodyfikowałam przepis, dając więcej Nutelli, a mniej orzechów - ale to tylko kosmetyczne poprawki - bo trudno poprawiać ten przepis.
Jest naprawdę pyszna, a z kolorowymi wiórkami staje się ulubienicą moich dzieci.


Składniki:
(forma ze stulejką o średnicy 23 cm)
  • 100 g masła
  • 175 g Nutelli (pół średniego słoiczka)
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • ½ szklanki zmielonych orzechów (lub ¾ szkl. posiekanych – jak kto lubi)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady (dla dzieci może być mleczna)
  • 1 łyżka masła


Masło utrzeć z cukrem na jednolita masę. Dodać Nutelle i dalej miksować. Dodawać po jednym żółtku. Dodać kakao. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko.
Białka ubić na sztywna pianę. Dodać orzechy a na końcu połączyć z ubitą z białek pianą.

Piec na termoobiegu, w temp. 160 stopni (180 bez termoobiegu) 40 minut – do suchego patyczka.

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać czekoladę i na wolnym ogniu rozpuścić. Polać ciepłą jeszcze babkę i posypać orzechami, wiórkami kokosowymi lub - szczególnie dla dzieci - kolorową posypką.

To moja propozycja na Orzechowy Tydzień, więc jeżeli ktoś z Was ma ochotę na jakiś inny przepis orzechowy - to zerknijcie na stronę:






2 komentarze:

Twoja lista zakupów