niedziela, 14 listopada 2010

Chleb z ziemniakami


Chleb skusił mnie swoim wyglądem. Jest to jeden z ostatnich wpisów Liski i powiem szczerze, że jest naprawdę łatwy - wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciu. Jest pyszny, dzięki wrzuceniu kostek lodu do piekarnika skórka wyszła nad wyraz chrupiąca. Uczciwie przyznam, że robiłam ciasto w maszynie i podam właśnie taki przepis, a do oryginału odsyłam tutaj.

Składniki:
(na średniej wielkości bochenek)

  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g ugotowanych ziemniaków poduszonych
  • 500 g mąki pszennej (dałam pół szklanki mąki pszennej razowej)

Wsypać produkty do maszyny - zgodnie z zasadą płynne, dodatki, mąka, drożdże. Ustawić program do wyrabiania ciasta drożdżowego na około godzinę.
Po godzinie ciasto wyłożyć na stolnice, dodać trochę mąki i wyrobić. Przełożyć do koszyczka do wyrastania chleba (lub jak w moim przypadku sitka) i pozostawić na kolejne 30 minut.
Piekarnik, razem z blachą rozgrzać do 240 stopni. Na nagrzaną blachę piekarnika wyłożyć wyrośnięty bochenek. Do piekarnika wsypać pół szklanki kostek lodu. Wsadzić do piekarnika na 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 20 minut do zbrązowienia skórki.
Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce. Powinnam napisać, że jeść ostudzony chleb - ale czy po to piecze się chleb w domu, żeby go zjeść jak będzie zimny :)

Smacznego!

1 komentarz:

Twoja lista zakupów