poniedziałek, 20 grudnia 2010

Wieniec makowy


Makowiec inaczej. Już od jakiegoś czasu bardzo chciałam wykonać wieniec. Miał być z jagodami, nie udało się ... więc pomyślałam, że może zrobię z makiem, zamiast klasycznej strucli makowej. Wyszedł pysznie i równie elegancko prezentuje się na świątecznym stole. Jeżeli macie jakieś ulubione ciasto drożdżowe na strucla to zostańcie przy nim - w przeciwnym przypadku polecam mój przepis. Niestety korzystam również z gotowego maku, ale zupełnie spokojnie możecie go zastąpić Waszą masą makową. Ilościowo przepis jak na dwie strucle makowe.

Składniki:
(wieniec makowy o średnicy ok. 30 cm)

  • 2,5 szklanki mąki
  • 7 dag drożdży suchych
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • puszka masy makowej
Kruszonka:
  • 40 dag masła
  • 40 dag cukru
  • szklanka mąki (ja dałam pół na pół z wiórkami kokosowymi)
Lukier
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny


Suche drożdże wymieszać z mąką. Jajka rozmącić, połączyć z ciepłym mlekiem i przestudzonym, rozpuszczonym masłem. Dodać cukier i sól, wszystko razem wymieszać i wyrobić na sprężystą kulę. W razie potrzeby podsypywać mąką.
Ciasto odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, aby podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o boku ok 35 cm. Ciasto nie może być zbyt cienkie, żeby nie zerwało się pod ciężarem maku, ale też nie grube, aby nie było miejsc z "suchą bułą". Zachowując ok. centymetr od brzegu, równomiernie rozłożyć masę makową. Ciasto ściśle zwinąć w rulon.


Tak przygotowany rulon przeciąć w połowie wzdłuż, pozostawiają ostatnie 5 cm nie rozcięte. Dwie końcówki przepleść ze sobą ostrożnie 4-5 razy. Przełożyć ciasto na formę spód formy ze stulejką lub na dużą blachę wkładając w środek foremkę o średnicy ok.10 cm (aby utrzymać okrągły środek wieńca).
Ciasto odstawić na kolejne pół godziny pod ściereczką do wyrośnięcia.
W tym czasie połączyć wszystkie składniki na kruszonkę . Posypać wyrośnięty wieniec.
Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 45 minut (do uzyskania przez wieniec koloru złotego).
Po ostygnięciu wieniec polukrować.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. o rety... jak wspaniale się prezentuje!
    wspaniały, dostojny i pełen gracji.

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów