piątek, 4 lutego 2011

Zupa cebulowa


Zima to w kontekście dziecięcych chorób i brak warzyw dla mnie czas straszny... Zresztą wie to każda mama dzieci chorujących! Dlatego zupa jest idealnym rozwiązaniem na wszystko – szczególnie, jeżeli maluszki zupy lubią. A prawda jest taka, że można zawsze tak wykombinować – aby w zupie znalazło się coś pysznego.
Dziś jedna z ulubionych zup mojego męża – zupa cebulowa. Delikatna i pyszna! Mniejszym członkom rodziny również bardzo smakowała - w szczególności oczywiście grzanki!!

Składniki:
(na 3 l zupy)

  • 2 skrzydła indycze (lub 2 nogi z kurczaka)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • 1 kg cebuli
  • 6 średnich ziemniaków
  • pęczek natki pietruszki
  • ¼ l śmietany 12-18%
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka masła

Na grzanki:

  • 6 skibek (kromek) pszennego pieczywa
  • 2 łyżki masła

Mięso umyć, zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i miód i zagotować na wolnym ogniu. Cebulę i włoszczyznę obrać. Mniejsze cebulę (około 5 sztuk) włożyć do garnka w całości i rosołem, razem z resztą warzyw. Pozostałe cebulę pokroić w talarki i odstawić na 10 minut posypane łyżeczką soli do zmożenia. W tym czasie pokroić w kostkę ziemniaki i dodać do zupy.
Po tym czasie podsmażyć na patelni, uważać aby cebula nie zbrązowiała - ma być tylko miękka i lekko uduszona w soku, który puściła.
Cebulę dodać do zupy. Zupa powinna się gotować ok. 45 minut (tak naprawdę to zależy od tego jakiej miękkości warzywa lubicie). Pod koniec gotowania dodać poszatkowaną natkę pietruszki.
Śmietanę wymieszać z ciepłą zupą i dodać do zupy.

Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z masłem. Podawać do zupy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoja lista zakupów