wtorek, 2 sierpnia 2011

Puszyste gofry


Ostatnio dokonałam fantastycznego zakupu... Gofrownica 3w1, ma też możliwość tosotwania i grillowania – naprawdę cała rodzina jest zachwycona pomysłem. Oczywiście dzieciom najbardziej przypadła do gustu gofrownica. Na pierwszy ogień poszedł przepis z instrukcji obsługi – niezwykle puszyste gofry J Gorąco polecam. Do tego sezonowe owoce lub frużelina (przepis tutaj). Czy może być pyszniej...

Składniki:
(na 9 gofrów)
  • 3 jajka (osobno białka, osobno żółtka)
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 cukier waniliowy


Żółtka ubić z cukrem, dodać roztopione i schłodzone masło oraz mleko. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do pozostałego ciasta i delikatnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewać na rozgrzaną gofrownicę i piec na złoty kolor. Pozostawić małym rączkom do dekoracji...
Podawać z ulubionymi dodatkami. Mniam.... :)


1 komentarz:

Twoja lista zakupów