niedziela, 13 listopada 2011

Orzechowe babeczki z czekoladą


Dziś kończy się orzechowy tydzień, więc zmobilizowana umieszczam przepis na kruche babeczki z czekoladą i orzechami. W tytule nazwa odwrócona - bo robiłam te babki w tak różnej konstelacji. Te na zdjęciach są na bazie mąki orkiszowej, którą szczególnie lubię do ciast kruchych. Nadaje ona ciastu orzechowego smaku a nie wymaga mielenia orzechów. Wypełnić możecie mieszkanką dowolną, ja wypełniłam masa z nutellą... Proste i efektowne - zapraszam.

Składniki:
(na około 12 babeczek)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej (można dać 0,5 szkl. orzechów mielonych + szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • szczypta solo
Nadzienie:
  • 0,5 szklanki posiekanych (i obranych) orzechów włoskich
  • mały słoiczek Nutelli
  • roztopiona tabliczka gorzkiej czekolady
  • krokant lub zmielone orzechy do posypania
Przygotować kruche ciasto - ja przygotowuje mikserem, można oczywiście klasyczną metodą. Cukier utrzeć z masłem na gładką masę, dodać żółtko i dalej ucierać. Na końcu dodać sól i oba rodzaj mąki (ew. orzechy) i ugniatać w rękom do uzyskania jednolitej masy. Całość włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Metalowe foremki do babeczek wysmarować masłem (ja smaruje olejem słonecznikowym ponieważ można łatwiej dotrzeć do zakamarków). Piec 10-15 minut w temp 180 stopni.
Z metalowych foremek wyjmować zimne już babeczki.

Nutellę wymieszać z orzechami i wypełnić babeczki do połowy. Na wierzchu babeczki polać roztopioną czekoladą i posypać krokantem :)

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. uwielbiam takie babeczki : )Ależ mi smaka nimi narobiłaś:) Dziękuje za udział w zabawie:)

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów