czwartek, 13 grudnia 2012

Imbirowe ludziki

Ciasteczka bardzo świąteczne i pachnące imbirem. Pochodzą z książki "Ciasteczka" Carli Bardi, którą opiszę Wam jutro.  Oryginalnie w przepisie jest propozycja wykonania tzw. ciastka, ale my zrobiliśmy dwie i pół blaszki małych ludzików i bałwanków. Przepis na Pana Ciastka już niebawem :) Dodałam do przepisu trochę gałki muszkatałowej, ale jeśli możecie to pominąć oczywiście. Bardzo prosty przepis i wdzięczne ciasto.

Składniki:
  • 125 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonego imbiru (najlepiej świeżego)
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej // opcjonlanie
  • kolorowe pisaki do dekoracji

Masło utrzeć z cukrem na bladożółtą masę, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Dodać suche składniki oraz mleko i wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Jeżeli jest zbyt miękka włożyć na 30 minut do lodówki.
Bo tym czasie rozwałkować na ok.3-5 mm (w zależności jak cienkie ciasteczka lubicie) i wykrawać dowolne kształty (ludziki na przyklad :))
Układać na blaszce blisko siebie (ciasteczka specjalnie nie rosną) i piec 6-8 min na złoty kolor w temp. 180 stopni.

Opcjonalnie połowę mąki można zastąpić drobno zmielonymi orzechami lub mąką orkiszową.

3 komentarze:

  1. uwielbiam imbir w ciasteczkach
    (i w herbacie, w cieście.. ja po prostu uwielbiam imbir)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj imbir :) Ale widzę że mały kuchmistrz Ci rośnie :)

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów