czwartek, 7 lutego 2013

Churros

Od czasu mojej wizyty w Hiszpanii obiecuję sobie, że Wam napiszę o smakach Hiszpańskich i jakoś nie wystarcza czasu :) Na  Sylwestra w tym roku zarobiliśmy sobie hiszpańskie menu... no i było pysznie. Z okazji Tłustego Czwartku, pączków proponuje Churros - hiszpańskie paluszki z ciasta parzonego maczane w czekoladzie. Bardzo proste w przygotowaniu - idealne do zjedzenia z przyjaciółmi, czyli tak jak Hiszpanie lubią najbardziej. Nie wspomnę ile radości dla najmłodszych, którzy mogą pomoczyć coś maczanego w cukrze jeszcze w czekoladzie :)
Uwaga: szukając hiszpańskich przepisów większość z nich była bez jajek, polskie przepisy często jajka zawierały, podaję przepis bez jajek.

Składniki:
(na około 30 sztuk)

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 400 ml oleju do smażenia
  • 1 szklanka drobnego cukru do obtoczenia
  • 50 ml śmietanki (co najmniej 18%, najlepiej 30%)
  • 100 g dobrej, gorzkiej czekolady


 Wlewamy do garnka wodę, dodajemy masło, cukier i sól (ew.cynamon) i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, ale uwaga nie powinien być za gorący, ponieważ ciasteczka szybko Wam się przypalą. W szprycy zamontować końcówkę z gwiazdką i wypełnić ciastem. Na rozgrzanym oleju smażyć paski ciasta (można odcinać nożyczkami).
Gorące churros odsączyć na bibule, obtoczyć w cukrze.
Szczegółową instrukcje znajdziecie tutaj.

W garnuszku pogrzać śmietankę. Zdjąć z ognia, dodać roztopioną czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się masy. Churros maczać jeszcze w gorącej czekoladzie. I już.


Jeżeli jednak koniecznie chcecie zjeść pączki to zapraszam na Pączki Cioci Helci :) Miłego obżarstwa.

2 komentarze:

Twoja lista zakupów