Uwaga: szukając hiszpańskich przepisów większość z nich była bez jajek, polskie przepisy często jajka zawierały, podaję przepis bez jajek.
Składniki:
(na około 30 sztuk)
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 400 ml oleju do smażenia
- 1 szklanka drobnego cukru do obtoczenia
- 50 ml śmietanki (co najmniej 18%, najlepiej 30%)
- 100 g dobrej, gorzkiej czekolady
Wlewamy do garnka wodę, dodajemy masło, cukier i sól (ew.cynamon) i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, ale uwaga nie powinien być za gorący, ponieważ ciasteczka szybko Wam się przypalą. W szprycy zamontować końcówkę z gwiazdką i wypełnić ciastem. Na rozgrzanym oleju smażyć paski ciasta (można odcinać nożyczkami).
Gorące churros odsączyć na bibule, obtoczyć w cukrze.
Szczegółową instrukcje znajdziecie tutaj.
W garnuszku pogrzać śmietankę. Zdjąć z ognia, dodać roztopioną czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się masy. Churros maczać jeszcze w gorącej czekoladzie. I już.
Jeżeli jednak koniecznie chcecie zjeść pączki to zapraszam na Pączki Cioci Helci :) Miłego obżarstwa.
Mniam:-)
OdpowiedzUsuńzamawiam na nasz przyjazd!!
OdpowiedzUsuń