Przepis na ciasto kruche pochodzi np. z Waszego ulubionego Mazurka Kajmakowego, ale dla porządku cytuje :
Składniki:
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 szklanki wiórków kokosowych
- skórka otarta z 1 limonki
Zagnieść kruche ciasto. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtko i jeszcze przez chwilę ucierać aż wszystko się połączy. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem, wiórki i otartą skórkę z limonki i ugniatać ręcznie, aż masa stanie się jednolita. Wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki (ciasto musi mieć konsystencje plasteliny - nie można go za bardzo zmrozić)
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni (bez termoobiegu).
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrawać ulubione wzorki świąteczne. Piec około 8 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz