czwartek, 28 marca 2013

Wielkanocne ciasteczka błyskawiczne

Trudno to chyba nazwać przepisem... to chyba bardziej jednak pomysł na... resztę ciasta po mazurkach. U nas trochę tych mazurków powstaje i w zeszłym roku zwyczajnie zostało mi trochę ciasta. Za mało na mazurek, wystarczająco dużo, żeby sprawić dzieciom trochę frajdy :)
Przepis na ciasto kruche pochodzi np. z Waszego ulubionego Mazurka Kajmakowego, ale dla porządku cytuje :

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki wiórków kokosowych
  • skórka otarta z 1 limonki

Zagnieść kruche ciasto. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtko i jeszcze przez chwilę ucierać aż wszystko się połączy. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem, wiórki i otartą skórkę z limonki i ugniatać ręcznie, aż masa stanie się jednolita. Wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki (ciasto musi mieć konsystencje plasteliny - nie można go za bardzo zmrozić)
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni (bez termoobiegu).
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrawać ulubione wzorki świąteczne.  Piec około 8 min.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoja lista zakupów