niedziela, 28 lutego 2010

Zupa kalafiorowa i spółka

Obiady Młodej Mamy zaproszenie
Obiad w wersji DeLux na potrzeby „Obiady Młodej Mamy - Zima”. Ale czasem od wielkiego dzwonu – szczególnie gdy trzeba napełnić więcej niż jeden brzuszek. A przy dzieciakach nigdy nie wiadomo co komu kiedy zasmakuje.
Na dobry początek Zupa Kalafiorowa. Nie jestem mistrzynią zup i z całą pewnością nie będzie to stały punkt mojego blogowania , ale zupa kalafiorowa jest całkiem dobra. Poza tym posiada synonim luksusu moich dziecięcych lat – czyli lane kluseczki. To też zupa, która nieodparcie kojarzy mi się z pierwszymi chwilami z dziećmi w domu - bo przecież młoda Mama je głównie gotowane warzywa i kurczę.
Do tego proponuje Risotto z Rybą. Nie jest to obiad wykwintny - ale prawda też taka, że zimą trudno znaleźć świeże warzywa - więc ja często wspieram się mrożonymi paczkami. Choć tak przyrządzony ryż ma tą wadę, że trzeba go mieszać, to jednak ma z całą pewnością sporą porcje warzyw.
Na deser Smażone Banany - czyli deser z tego co akurat znalazło się w domu.

Zupa kalafiorowa

Zalety:
Każda Mama wie jaką zaletą jest obiad, który gotuje się sam. W przypadku absolutnego braku czasu można dodać kaszki mannej do zupy zamiast lanych klusek lub zrobić ją w wersji z ziemniakami.
  • 1 skrzydełko z indyka (można zastąpić dowolnym innym kuropodobnym mięsem - ja lubię rosół na skrzydłach)
  • 1 kalafior
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • 1-2 pęczki koperku
  • 250 ml śmietany 12%
  • na lane kluski: dwa jajka, pół szklanki mąki
  • sól, pieprz do smaku
Zagotować pokrojone warzywa w ok. 3 litrach wody (oprócz kalafiora). Gdy woda zacznie się gotować dodać skrzydło indycze, przyprawić. Całość gotować około godzinę na małym ogniu (zupa nie powinna wrzeć). Po tym czasie dodać kalafior i koperek i gotować jeszcze 30 minut.
Rozdrobnić kalafior i mięso.
Jajka rozmącić widelcem, wsypać mąkę. Całość musi się dać delikatnie lać. Doprowadzić zupę do wrzenia i na lać kluski. Gotować jeszcze 5-7 minut. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę.

Risotto z rybą

Zalety:
Danie wymaga mieszania - ale można je równie dobrze przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia odgrzać w piekarniku. W przypadku takiego odgrzewania dodać pół szklanki wody i łyżkę masła (żeby zbyt nie wysuszyć dania)
  • Danie Rybne firmy Nordis (tak przypadkiem trafiłam w sklepie - z całą pewnością można ją zastąpić ręczną przyrządzoną mieszanką
  • 1 cebula
  • 250 g ryżu
  • 0,75 l rosołu (polecam odlać z gotującej się zupy kalafiorowej)
  • pęczek zielone pietruszki
  • 0,5 szklanki wina (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 10 dag Rolady Ustrzyckiej lub innego sera o wyraźnym smak
W rondlu z grubym dnem (danie ma tendencje do przywierania, dobre dno z całą pewnością pomoże) rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebule. Cebulę zeszklić (ważne, żeby się nie przypaliła). Dodać warzywa z dwoma łyżkami wody. Dusić 10 minut pod przykryciem.
Dodać ryż i zalać winem (lub bulionem). Risotto należy podlewać bulionem tak, aby warstwa ryżu była cały czas w bulionie. Co jakiś czas uzupełniać ilość bulionu (danie nie będzie co prawda zrobione zgodnie ze sztuką, ale z całą pewnością można również wlać cały bulion od razu).
Dodać natkę pietruszki i gotować ok. 20 minut do miękkości ryżu.
Danie powinno nie być zbyt suche. Ryż powinien być jakby zatopiony w balsamicznym sosie.
Zdjąć danie z ognia, wsypać starty ser, dokładnie wymieszać.

Smażone Banany


Zalety:
Pyszny deser, do zrobienia w parę minut - nie wymagający żadnych specjalnych składników.

Składniki:
  • 3 banany
  • 3 łyżki cukru (ja dałam brązowy)
  • 3 łyżki wody
  • szczypta cynamonu
  • słupki migdałów do przybrania
Zrobić karmel. Upłynnić na patelni cukier, gdy się rozpuści zalać wodą. Gdy cukier się zbije mieszać masę tak długo, aż ponownie się rozpuści. Uważać, aby nie przypalić - zbyt mocno - masy (trochę goryczki karmelowej moim zdaniem bardzo gra z bananami).
Karmel można zastąpić 2 łyżkami miodu.
Dodać cynamon.
Dodać pokrojone na 4 części banany. Smażyć 2 minuty z każdej strony. Ważne, aby bananów nie smażyć zbyt długo, bo staną się papką.
Można podawać z lodami lub bitą śmietaną jak, ktoś ma dużą odporność na ilość cukru w daniu.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoja lista zakupów