niedziela, 7 marca 2010

Kruche ciasteczka

W moim otoczeniu jest zadziwiające wiele osobników, których wzrost nie przekracza jeszcze 120 cm. Te małe ludki dzielą się na tych, którzy ponad najbardziej na świecie uwielbiają ciastka i na tych którzy najbardziej na świecie uwielbiają czekoladę. Mój młodszy synek dopiero co odkrył biszkopty, a starszy należy do miłośników czekolady - co oznacza, że jego największe pragnienie kulinarne spoczywa sobie spokojnie na półce w sklepie.
Nie mniej jednak, gdy zbliża się atak metrowych ludzików dobrze mieć w zanadrzu koszyk ciasteczek. Ten przepis to tak naprawdę będą cztery przepisy - gdyż ciasto podstawowe modyfikujemy odpowiednio kokosem, czekoladą lub migdałami i mamy pyyyszne ciastka kruche.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia", grudzień 2004.

Zalety:
Do wykrywania ciasteczek nie są potrzebne foremki co powoduje, że ciastka robi się zwyczajnie szybciej i jakby bardziej czysta kuchnia jest po nich.

Ciasteczka podstawowe
(przepis wystarcza na 3 duże blaszki ciastek - zazwyczaj przeznaczam pół porcji na smak)

Składniki:
  • 200 g masła
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanki cukru (dała 3/4)
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii (zastąpiłam ekstraktem z wanilii)
  • szczypta soli
  • Do dekoracji: cukier puder, czekolada.
Wszyscy Ci, którzy wyrabiają ciasto kruche jak należy wiedzą, że należy najpierw wymieszać składniki sypkie, dodać do nich jajko, a na koniec pokrojone masło i wyrabiać do uzyskania plastycznej masy.
Dla posiadaczy robotów ręcznych: miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko - a następnie dodać kolejna mąkę z proszkiem, sól, startą laskę wanilii. Gdy robot odmówi posłuszeństwa ciasto wyrobić ręcznie.
Z ciasta formujemy wałek o średnicy 5 cm. Ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki (można też na 20 min do zamrażalki)
Ciasto można również rozwałkować i wycinać z niego różne kształty.

Piec 10-15 min w temp. 200 stopni. Ciastka w pieczeniu zachowują raczej swój kształt - więc wycinać ciastka takiej wielkości jakiej chcemy jeść.

Ciasteczka czekoladowe

Składniki:
  • wszystko jak na ciasteczka podstawowe
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 300 g czarnej gorzkiej czekolady roztopionej i ostudzonej (jeżeli ciastka mają być dla dzieci, dodaje połowę czekolady mlecznej)
Jeżeli przygotowuje różne smaki to na początek wykonuje ciasto podstawowe, a następnie modyfikuje je o dodatkowe składniki (kakao rozpuszczam z czekoladą).
Jeżeli chcielibyście robić tylko czekoladowe należy czekoladę dodać do masła, przed dodadniem sypkich składników, sodę natomiast dodać do mąki.
Dalej postępować według instrukcji.

Ciasteczka migdałowe

Składniki:
  • wszystko jak na ciasteczka podstawowe
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 120 g płatków migdałowych (mi zabrakło płatków, więc uprażyłam i zmieliłam migdały ze skórką)
Do ciasta podstawowego dodać nowe składniki
lub
Dodać do mąki przyprawy oraz migdały, uformować wałek - u mnie kanciasty i postępować jak w przypadku przepisu podstawowego.

Uwagi:
Z tego samego przepisu są jeszcze markizy z cytrynowym nadzieniem, oraz wariacja z toffi i czekoladą - ale coś z zostawię na kolejne wpisy.

Smacznego - szczególnie tym małym ciasteczkowym skrytożercom :)

1 komentarz:

Twoja lista zakupów