sobota, 27 marca 2010

Ciastka owsiane


Ciastka owsiane lubię w każdej formie. Te powstały ze zbieraniny różnych przepisów, a żeby sobie dogodzić jeszcze bardziej namaczałam je w czekoladzie. Są zwyczajnie pyszne.

Zalety:
Ciastka robi się szybko, bez użycia robota - nawet dla baardzo leniwych. Można by je podejrzewać, że są zdrowe - w końcu z płatków owsianych... a cukier - cóż cukier można zastąpić zdrowym miodem!!!

Składniki
(na około 20 ciasteczek - rzadko robię z jednej porcji)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki brązowego cukru (można pominąć, szczególnie jeżeli robi się wersje czekoladową)
  • 100 g roztopionego masła
  • na polewę: tabliczka ulubionej czekolady i dwie łyżki masła
Sypkie składniki wymieszać (mąka, soda oczyszczona, płatki owsiane i kokosowe, cukier). Dodać rozpuszczone masło i wymieszać z miodem.
Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha i rozpłaszczać łyżka (lub palcami - jak kto woli).
Piec 8 minut w temp. 180 stopni.
Wyjąć blachę z piekarnika i odczekać 10 minut (ciastka łatwo się łamią).
Czekoladę rozpuścić z masłem. Wystudzone ciastka namaczać jedną stronę w polewie czekoladowej i odstawiać do wystygnięcia.


Uwagi:
- ciastka się nie rozlewają specjalnie, więc jeżeli macie ochotę na mniejsze, lub większa - to tylko Wasza sprawa (należy pamiętać, że mniejsze szybciej się upieką)
- proponuje bardzo uważać na czas pieczenia, bo wszystko zależy od piekarnika. Ciastka muszą mieć złoty kolor
- mąkę pszenną można zastąpić razową lub żytnią - można lawirować ilością płatków - ważne żeby utrzymać proporcje mąka + płatki w stosunku do ilości masła
- smak można wzbogacić olejkiem smakowym

No cóż - oby w dniu jutrzejszym pogoda była bardziej wiosenna. Przyjemnego spaceru niedzielnego ... z ciastkami :)

1 komentarz:

Twoja lista zakupów