wtorek, 30 marca 2010

Mazurek czekoladowy


U mnie co roku goszczą na stole dwie polewy mazurkowe - choć w tym roku zamierzam zrobić jeszcze mazurka migdałowego... zobaczymy czy mi się uda!
Tak czy inaczej, wszystkim tym którzy nie chcą zginąć od cukru - jedząc mazurka kajmakowego - polecam mazurka czekoladowego. Można użyć dowolnej, ulubionej czekolady.
ja używam gorzkiej - bo przecież w święta i tak jest już słodko. Podam przepis podstawowy i poniżej opiszę jeszcze wszelakie wariacje :)
Na zdjęciu mazurek zeszło roczny, mniejszy niż podaje przepis. Jeżeli dobrze zrobicie ciasto można je formować w dowolnie wybrany kształt. Na wszelki wypadek uformowany kształt, wrzucie na pól godziny do lodówki


Składniki:
(okrągła tortownica o średnicy 23 cm)
  • 150/200 g ulubionej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • migdały, orzechy do ozdoby

Ciasto na mazurek przygotować zgodnie z przepisem na Mazurek Kajmakowy. Czekoladę połamać na kawałki, dodać masło i wymieszać w garnku na małym ogniu (lub rozpuścić w kąpieli wodnej)
Ciepłą polewę wylać na gotowy spód. Przyozdobić wedle uznania. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Uwagi:
- do czekolady można dodać rodzynki, orzechy - kto co lubi
- do czekolady można dodać również alkohol, szczególnie polecam amaretto lub cointreau
- przed pieczeniem na spód, można położyć gotowa masę marcepanową (tak 0,5 mm)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoja lista zakupów