
Mam nadzieję, że maliny pomogą nam przywołać wiosnę !!!
Zalety:
Składniki:
- po 100 g czekolady gorzkiej i mlecznej
- 200 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
- 1 szklanka jasnego cukru demerara
- 3 pełne łyżki kakao
- 3 średniej wielkości jajka
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- cukier waniliowy
- 100 g mrożonych malin + drugie tyle do dekoracji
Polewa:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżka masła

Czekoladę rozpuścić z mlekiem, kawą i masłem. Połączyć ze sobą sypkie składniki. Jajka rozbełtać, wymieszać z jogurtem. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać zamrożone maliny (połowę zostawić na dekoracje - moje niestety zdążyły się rozmrozić do zdjęcia).
Wlać do formy (u mnie 26 cm foremka okrągła). Piec 1,5 godziny w piekarniku o temp. 140 stopni.
Czekoladę z masłem rozpuścić (najlepiej w kąpieli wodnej). Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać przestudzone ciasto (ja zrobiłam również, metodą murzynkową, dziury w cieście patyczkiem, aby móc wpuścić do środka polewę)
Smacznego weekendu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz