Składniki:
(porcja na jedną keksówkę 23/8 cm)
- 200 g miękkiego masła
- 6 jaj (osobno białka i osobno żółtka)
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie ulubione np. pół paczki fig suszonych, 5 dag śliwek, 5 dag moreli, 10 dag rodzynek, rozdrobnione migdały, garść płatków migdałowych
- pół szklanki wrzątku
- 100 ml rumu (wódki lub koniaku)
- sok z połowy pomarańczy (lub cytryny)
- 1 cukier waniliowy
- łyżka masła i 50 g czekolady na polewę
Bakalie (oprócz migdałów, orzechów) zalać wrzątkiem (może być wrzątkiem z alkoholem) i odstawić na 30 minut. Wysypać na sitko, odczekać aż wyparują resztki wody.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodawać pojedynczo żółtka i dalej ucierać do uzyskania
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać odsączone bakalie i sok z pomarańcza.
Białka ubić nad sztywną pianę. Połączyć z pozostałymi składnikami, delikatnie mieszać.
Formę wyłożyć papierem lub wysypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy, zrobić ręką rowek na środku i posypać garścią platków migdałowych (opcjonalnie oczywiście :)).
Piec w temperaturze 160 stopni, 1,5 godziny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz