czwartek, 22 kwietnia 2010

Awokado z łososiem


Myślę, że pstrąga, tuńczyka i łososia mogłabym jeść pod każdą postacią. To danie szybkie, lekkie i efektowne. Jedyną jego wadą chyba jest cena - ale no cóż - nic nie jest idealne

Składniki:
(na 2 porcje)
  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • 1 kubeczek mały serka śmietankowego - ulubionego
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • 50 g łososia wędzonego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szczypty koperku


Awokado umyć, przepołowić i wyjąć pestkę. Serek biały wymieszać z chrzanem i wypełnić chrzanowym serkiem dziurę po pestce. Na serek ułożyć kawałki łososia, pokropić sokiem z cytryny posypać koperkiem.


Uwaga:
- najważniejsza w tej potrawie jest dojrzałość awokado. Owoc musi być miękki, dlatego zazwyczaj po zakupie musi odleżeć dwa, trzy dni w temperaturze pokojowej. Po naciśnięciu skórki owoca musi czuć pod palcami, że jest miękki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoja lista zakupów