Myślę, że pstrąga, tuńczyka i łososia mogłabym jeść pod każdą postacią. To danie szybkie, lekkie i efektowne. Jedyną jego wadą chyba jest cena - ale no cóż - nic nie jest idealne
Składniki:
(na 2 porcje)
- 2 dojrzałe owoce awokado
- 1 kubeczek mały serka śmietankowego - ulubionego
- 4 łyżeczki chrzanu
- 50 g łososia wędzonego
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 szczypty koperku
Awokado umyć, przepołowić i wyjąć pestkę. Serek biały wymieszać z chrzanem i wypełnić chrzanowym serkiem dziurę po pestce. Na serek ułożyć kawałki łososia, pokropić sokiem z cytryny posypać koperkiem.
Uwaga:
- najważniejsza w tej potrawie jest dojrzałość awokado. Owoc musi być miękki, dlatego zazwyczaj po zakupie musi odleżeć dwa, trzy dni w temperaturze pokojowej. Po naciśnięciu skórki owoca musi czuć pod palcami, że jest miękki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz