Niby tak dużo piekę, a jak miałam polecić dziś coś go popołudniowej kawy lub na majowy piknik to jakoś nie mogłam znaleźć nic ciekawego. U mnie wiosna to czas tortów urodzinowych więc z całą pewnością już niedługo będzie ich całkiem sporo.
Jeżeli jednak chcecie dzisiejsze popołudnie spędzić na trawce polecam kolejny przepis na mufinki - tym razem czekoladowe z wiśniami. Ja miałam wiśnie z syropu i było dość słodko - myślę, że lepszym pomysłem są mrożone - trochę rozkwaszą słodką babeczkę. Przepis pochodzi z mojej mufinkowej książki kucharskiej.
Składniki:
(na 12 babeczek)
- 125 g masła
- pół szklanka jogurtu
- 2 szklanki mąki
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki dobrego kakao
- 2 jajka
- 150 g cukru
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 g wiśni (mrożonych lub z kompotu)
Wymieszać w misce wszystkie sypkie składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Tłuszcz rozpuścić z czekoladą. Przestudzoną masę czekoladową wlać razem z rozkłóconym jajkiem do składników sypkich i dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać odsączone wiśnie.
Piec ok. 20 minut w temp. 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz