niedziela, 8 sierpnia 2010

Placek drożdżowy


Z jagodami udało się jeszcze zrobić placek drożdżowy...że szczerze przyznam, ze zdecydowanie bardziej lubię z rabarbarem i ze śliwkami, więc za pewne będzie jeszcze jakaś wariancja ze śliwką. Poza tym, to chyba tak dalej do kolekcji smaków z dzieciństwa. Każdy z nas ma chyba swój ulubiony placek drożdżowy.

Moja Mama piekła placek, który trzeba było łamać na dwa - osobno się jadło spód, a osobno to co najlepsze - czyli trochę ciasta, owoce i mnóstwooooo kruszonki. Oczywiście może łatwiej zrobić crumble, ale placek drożdżowy to jednak placek drożdżowy. Ale właśnie dlatego, mój placek jest niski, ciasto ciężkie, żeby kruszonka i owoce się nie zapadały. Tym bardziej, że zazwyczaj robię dużą ilość dużej kruszonki.

Składniki:
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 1/2 szkl. mąki
  • 100 g masła
  • 1/4 l ciepłego mleka
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

2 łyżki wiórków kokosowych


Drożdże rozprowadzić z dwoma łyżeczkami cukru i rozpuścić w mleku. Zostawić na 15-20 minut.
Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę, sól, resztę mleka i dokładnie wymieszać. Po uformowaniu ciasta dodać drożdże i wymieszać na kładką masę. Ciasto powinno mieć zbitą formę i odchodzić od ręki.
Ciasto zostawić na 45-60 minut do podwojenia objętości.


Nagrzać piekarnik na termoobiegu do temperatury 180 stopni. Ciasto położyć na formie wyłożonej papierem. Położyć owoce. Zrobić kruszonkę.
Masło wymieszać z cukrem, dodać mąkę i wiórki kokosowe. Wymieszać. Posypać na placek. Wstawić do piekarnika na około 50 minut.

Smacznego :)


2 komentarze:

Twoja lista zakupów