Mój mały synek skończył roczek. To trochę więcej niż nieprawdopodobne, a co najważniejsze nie mam pojęcia kiedy to zrobił... Zwyczajnie gdzieś w między czasie. Z tej okazji powstał tort, który może zjeść roczniak, szczególnie taki, którego policzki nie przepadają za laktozą z mleka krowiego. Podam przepis oryginalny, a wszystkich, którzy nie chcą jeść kremu na mleku dziecięcym - proszę o zapoznanie się z uwagami :)
Tort to biszkopt kakaowy, przekładany kremem budyniowym z gruszkami.
Składniki:
(tortownica o średnicy 23 cm)
Biszkopt czekoladowy:
- 10 jajek (osobno białka, osobno żółtka)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki dobrego kakao
Krem budyniowy:
- 1 l wody
- odpowiednia ilość mleka w proszku, które pije Wasze dziecko (u mnie było to 25 miarek)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki krupczatki
- laska wanilii (można zastąpić olejkiem waniliowym)
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 g masła
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
- 2 puszki gruszek w zalewie (ze pewne mogę być świeże z kompotu)
- 1/2 l soku gruszkowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- ok.25 biszkoptów podłużnych
- wstążka, rafia lub inna forma sznurka do związania
Biszkopt
Biszkopt przygotować zgodnie z przepisem na tort z truskawkami:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (wyciągnąć je na jakąś godzinę przed planowaną pracą
Białka ubić na sztywną pianę (sztywna oznacza, że można swobodnie postawić w nich łyżkę), następnie stopniowo dodawać cukier. Gdy uzyskamy jednolitą masę, stopniowo do białek dodawać żółtka i dalej ubijać.
Do tak przyrządzonej masy dodać mąkę i kakao, przesiane przez sitko i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części, piec każdą osobno w tortownicy w temp. 190 stopni ok. 10 minut.
(można też upiec w całości - ok. 25 minut - a następnie przeciąć na 3 części - polecam cięcie nitką)
Krem budyniowy:
Krem jest zwykłym kremem budyniowym, tylko zamiast gotowego budyniu przygotowałam go zwyczajnie sama. Przygotowałam mleko dziecięce w dużej ilości, zgodnie z przepisem, odlewając pół szklanki wody. Mleko zagotowałam razem z cukrem waniliowym i przecięta laską wanilii.
W odlanej szklance wody rozprowadziłam mąkę pszenną i kartoflankę. Z gotującego się mleka wyjąć wanilię i wlać powoli wodę z mąką ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Zostawić do ostudzenia.
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem, dodać zimny budyń i sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była bardzo luźna, włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki, żeby trochę zgęstniała.
Odłożyć 3 łyżki kremu.
Połowę gruszek pokroić w kostkę i dodać do reszty kremu. Przełożyć biszkopt kremem - zostawiając ostatni wierzch pusty.
Przygotować podłużne biszkopty, posmarować ich spody kremem i "przykleić" do boków tortu (przyda się pomoc). Całość związać wstążką lub rafią i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Sok z gruszek zagotować, doprowadzić do wrzenia. Gotujący się sok zdjąć z ognia, wrzucić żelatynę, dokładnie wymieszać i wsadzić w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę (galaretka nie może być luźna, bo będziemy ją nakładać na ciasto)
Wyjąć tort z lodówki, górę tortu ułożyć ozdobnie gruszki, a następnie pokryć je galaretką. Przyozdobić wg. uznania.
I już :) Wszystkiego najlepszego wszystkim Roczniakom :)
Uwagi:
- krem budyniowy można z powodzeniem zastąpić bita śmietaną, będzie pysznie i lekko. Do śmietany proponuje dodać ŚmietanFix, żeby Wam tort nie popłynął
- gruszki można zastąpić innym ukochanym owocem Waszego malca
- można również użyć gotowej galaretki.
mmm musiał być bardzo smaczny ten gruszkowy tort :)
OdpowiedzUsuńbył doskonały...nie jeden cukiernik mógł pozazdrościć ;p
OdpowiedzUsuń