piątek, 11 czerwca 2010

Tort gruszkowy, tort na roczek


Mój mały synek skończył roczek. To trochę więcej niż nieprawdopodobne, a co najważniejsze nie mam pojęcia kiedy to zrobił... Zwyczajnie gdzieś w między czasie. Z tej okazji powstał tort, który może zjeść roczniak, szczególnie taki, którego policzki nie przepadają za laktozą z mleka krowiego. Podam przepis oryginalny, a wszystkich, którzy nie chcą jeść kremu na mleku dziecięcym - proszę o zapoznanie się z uwagami :)

Tort to biszkopt kakaowy, przekładany kremem budyniowym z gruszkami.

Składniki:
(tortownica o średnicy 23 cm)

Biszkopt czekoladowy:
  • 10 jajek (osobno białka, osobno żółtka)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki dobrego kakao
Krem budyniowy:
  • 1 l wody
  • odpowiednia ilość mleka w proszku, które pije Wasze dziecko (u mnie było to 25 miarek)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • laska wanilii (można zastąpić olejkiem waniliowym)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
  • 2 puszki gruszek w zalewie (ze pewne mogę być świeże z kompotu)
  • 1/2 l soku gruszkowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ok.25 biszkoptów podłużnych
  • wstążka, rafia lub inna forma sznurka do związania


Biszkopt
Biszkopt przygotować zgodnie z przepisem na tort z truskawkami:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (wyciągnąć je na jakąś godzinę przed planowaną pracą
Białka ubić na sztywną pianę (sztywna oznacza, że można swobodnie postawić w nich łyżkę), następnie stopniowo dodawać cukier. Gdy uzyskamy jednolitą masę, stopniowo do białek dodawać żółtka i dalej ubijać.
Do tak przyrządzonej masy dodać mąkę i kakao, przesiane przez sitko i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części, piec każdą osobno w tortownicy w temp. 190 stopni ok. 10 minut.
(można też upiec w całości - ok. 25 minut - a następnie przeciąć na 3 części - polecam cięcie nitką)

Krem budyniowy:
Krem jest zwykłym kremem budyniowym, tylko zamiast gotowego budyniu przygotowałam go zwyczajnie sama. Przygotowałam mleko dziecięce w dużej ilości, zgodnie z przepisem, odlewając pół szklanki wody. Mleko zagotowałam razem z cukrem waniliowym i przecięta laską wanilii.
W odlanej szklance wody rozprowadziłam mąkę pszenną i kartoflankę. Z gotującego się mleka wyjąć wanilię i wlać powoli wodę z mąką ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Zostawić do ostudzenia.
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem, dodać zimny budyń i sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była bardzo luźna, włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki, żeby trochę zgęstniała.

Odłożyć 3 łyżki kremu.
Połowę gruszek pokroić w kostkę i dodać do reszty kremu. Przełożyć biszkopt kremem - zostawiając ostatni wierzch pusty.
Przygotować podłużne biszkopty, posmarować ich spody kremem i "przykleić" do boków tortu (przyda się pomoc). Całość związać wstążką lub rafią i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Sok z gruszek zagotować, doprowadzić do wrzenia. Gotujący się sok zdjąć z ognia, wrzucić żelatynę, dokładnie wymieszać i wsadzić w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę (galaretka nie może być luźna, bo będziemy ją nakładać na ciasto)
Wyjąć tort z lodówki, górę tortu ułożyć ozdobnie gruszki, a następnie pokryć je galaretką. Przyozdobić wg. uznania.
I już :) Wszystkiego najlepszego wszystkim Roczniakom :)

Uwagi:
- krem budyniowy można z powodzeniem zastąpić bita śmietaną, będzie pysznie i lekko. Do śmietany proponuje dodać ŚmietanFix, żeby Wam tort nie popłynął
- gruszki można zastąpić innym ukochanym owocem Waszego malca
- można również użyć gotowej galaretki.

2 komentarze:

  1. mmm musiał być bardzo smaczny ten gruszkowy tort :)

    OdpowiedzUsuń
  2. był doskonały...nie jeden cukiernik mógł pozazdrościć ;p

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów