niedziela, 12 grudnia 2010

Ciasto marchewkowe



W swoim zeszycie z przepisami ciasto marchewkowe widnieje jako piernik marchewkowy. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował, gorąco polecam - miła i bardzo wilgotna odmiana dla naszego klasycznego piernika.
Przepraszam za ubogość zdjęć - ale ciasto zostało zrobione na Mikołajki ... i nie zdążyłam zrobić więcej zdjęć (mój mąż wychodzi z założenia, że zdjęcie pustego talerzyka z okruszkami byłoby najlepszą reklamą :) )

Składniki:
  • 800 g marchwi
  • 300 g mąki
  • 300 g brązowego jasnego cukru
  • 150 ml oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • cukier waniliowy
  • 50 g obranych migdałów (grubo siekanych)
  • 50 g orzechów laskowych (grubo siekanych)
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Olej wymieszać z cukrem, dodać jajka i wszystko lekko ubić mikserem na najwyższych obrotach. Do masy dodawać kolejną mąkię wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, sól, przyprawy i cukier waniliowy. Wszystko razem zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Do ciasta dodać marchew i posiekane bakalie, wymieszać łyżką.
Piec przez godzinę do tzw suchego patyczka w temp 180 stopni (termoobieg klasycznie 20 stopni mniej). Gdyby wierzch zaczął się przypiekać przykryć szczelnie folią.
Ciasto polać polewą czekoladową albo podawać z bitą śmietaną (z dodatkiem pomarańczy) lub sosem szodonowym.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. uwielbiam ciasta warzywne.
    są takie... niezwykłe.
    a Twoje... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam marchewkowe - ale bez orzechów. Gdybym zrobiła je z orzechami, chyba bym oszalała na jego punkcie ;)

    OdpowiedzUsuń

Twoja lista zakupów